Jak mus, to mus. Żurawina to tutaj główny składnik, ale jej działanie wzmacniają też inne, dobrze wam znane z innych mikstur, kuchenne składniki. Po kilku słoiczkach takiego musu mogę wam powiedzieć, że najbardziej lubię taki „dżem” z dodatkiem przypraw korzennych. Jem go prosto ze słoiczka lub na kanapce z kawałkiem pieczeni, pasztetu czy wędliny. Dlaczego akurat mus z żurawiny, a nie z innych jagód? Co sprawia, że jest ona najlepszym owocem, gdy organizm jest osłabiony?

Żurawina - właściwości ukryte w 1 kuleczce

Najwięcej cennych właściwości ma żurawina wielkoowocowa. Takiej szukajcie w sklepach i na bazarkach. Żurawina jest świetna nie tylko ze względu na pyszny smak, który pasuje zarówno do deserów, jak i do mięs. Jesienią warto zwrócić na nią uwagę z jeszcze kilku względów. 

W żurawinie znajdziecie spory zestaw składników aktywnych, które odżywią organizm, wzmocnią was i działają przeciwzapalnie. Jest ona bogata w witaminę C, E, K, A, witaminy z grupy B (B1, B2) oraz błonnik. Zawiera też zestaw flawonoidów i antocyjanów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami wywołującymi różne dolegliwości, w tym:

  • kwercetynę
  • kemferol
  • cyjanidynę
  • delfinidynę
  • peonidynę
  • malwidynę

Żurawina pomaga też na „wilka” - wspiera walkę z zapaleniem pęcherza moczowego. Szczególnie łatwo o nie jesienią i zimą, gdy organizm przestawia się na tryb przetrwania, pogoda jest bardzo zmienna i byle wicherek może nas przewiać. Mus z żurawiny przygotowujcie wyłącznie z przemrożonych owoców. Mrożenie wydobędzie z owoców słodycz. Przetwory ze świeżych owoców, nawet po dodaniu miodu, będą zbyt kwaśne. 

Mus z żurawiny na jesienne osłabienie

Składniki:

  • 2,5 szklanki mrożonej żurawiny 
  • 5 dużych ząbków czosnku lub 1 mała główka (ok. 30 g)
  • 4 łyżeczki świeżego startego imbiru 
  • 3-4 łyżki miodu
  • 6 łyżek soku z cytryny 

Opcjonalnie: 1/4 łyżeczki mielonych goździków oraz 1/4 łyżeczki mielonego anyżu (możecie pominąć, jeśli robicie mus pierwszy raz i nie lubicie tych przypraw). 

Sposób przygotowania:

  1. Zamroźcie żurawinę na całą noc. 
  2. Następnego dnia przełóżcie zamrożone owoce do blendera lub miksera. 
  3. Dodajcie obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojony imbir. Wlejcie też sok z cytryny i miód. 
  4. Miksujcie całość na średniej mocy do uzyskania gładkiej konsystencji. 
  5. Gdy mus będzie jednolity, dodajcie ewentualnie mielony anyż i goździki. 
  6. Przełóżcie mus do wyparzonego wcześniej słoiczka, zakręćcie lub przykryjcie i odstawcie na 1-2 godziny do lodówki, by smaki mikstury się przegryzły. 

Jak jeść mus z żurawiny?

Jedzcie przez tydzień po 3 łyżki dziennie po posiłku. Dzieciom możecie podawać 3 łyżeczki dziennie w ten sam sposób. Jeśli mus jest dla was zbyt pikantny, możecie rozpuścić porcję w 1/4 szklanki letniej wody (nie we wrzątku). Takim słodko-ostrym musem możecie też okrasić gotowe kotlety z kurczaka, porcję pieczeni, placki lub racuchy. Będzie wam smakował również na kanapce z wędliną - jako ciekawa odmiana dla chrzanu lub musztardy.