Dbacie o zdrowe odżywianie i staracie się żyć aktywnie, a mimo to ciężko wam zgubić nadprogramowe kilogramy? Ten napój to najlepszy pomocnik w walce o szczuplejszą sylwetkę. Składniki znajdziecie w każdym sklepie, a być może nawet już macie je w swojej szafce z przyprawami. Zaparzcie i wypijcie, a szybko zobaczycie różnicę. 

Co pić, żeby wspomagać odchudzanie?

Wszyscy wiemy, że podczas odchudzania należy się odpowiednio nawadniać, jednak woda to niejedyny wskazany na diecie napój. Aby zrzucanie kilogramów szło sprawniej i szybciej, warto też pić zioła i herbatki, a jedną z najskuteczniejszych takich naturalnych mieszanek jest napar z liści laurowych, szałwii i cynamonu. Choć wszyscy dobrze znamy te popularne składniki, to mało kto wie, że razem tworzą one naturalny spalacz tłuszczu. Warto jednak poznać tę miksturę bliżej, bo kryje się w niej ogrom dobroczynnych wartości.

Właściwości składników naparu

Jak działa ten napar? Jego moc tkwi w połączeniu wszystkich dobroczynnych wartości trzech popularnych przypraw. Pierwszy składnik tego napoju, czyli szałwia działanie napotne i moczopędne, przez co naturalnie oczyszcza organizm z toksyn. Co więcej, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, poprawia trawienie tłuszczu i reguluje pracę jelit, co dodatkowo ułatwia przemianę materii.

Z kolei liście laurowe pobudzają trawienie, a jednocześnie ułatwiają usuwanie niestrawionych resztek. Dodatkowo spowalniają też wzrost poziomu cukru we krwi po posiłku, stymulują pracę jelit oraz oczyszczają cały organizm z toksyn.

Natomiast cynamon reguluje poziom cukru we krwi, jednocześnie zwiększając ilość insuliny, przez co pomaga w odchudzaniu. Zapobiega też przemianie metabolizowanego cukru w tłuszcz i opóźnia przechodzenie pokarmu z żołądka do jelit, dzięki czemu utrzymuje uczucie sytości na dłużej i zapobiega podjadaniu.

Napój spalający tłuszcz - przepis 

Składniki:

  • 1 l wody
  • 5 liści laurowych
  • 1 garść liści szałwii
  • 1 laska cynamonu

Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie odstawiamy napar z ognia i zostawiamy pod przykryciem na około 5 minut, po czym go odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Jak pić napar na odchudzanie?

Tak przygotowany napar pijemy rano, na czczo. Należy jednak mieć na uwadze, że napar należy spożywać z umiarem, gdyż w zbyt dużych ilościach może być toksyczny. Bezpieczną dawką będzie więc 1 filiżanka dziennie. Ważne jednak, aby robić to przez 4-5 dni z rzędu, a potem zakończyć kurację. Należy przy tym pamiętać, że napar wspomaga odchudzanie, ale sam w sobie nie przyniesie efektów, jeśli nie będzie elementem zdrowej diety i aktywności fizycznej.  

Pomimo wszystkich dobroczynnych właściwości tego naparu, niestety nie każdy może go pić. Taki napój nie jest polecany osobom cierpiącym na choroby żołądka, przyjmującym leki przeciwzakrzepowe lub oddziałujące na układ nerwowy, a także kobietom w ciąży i karmiącym.