Zapach świeżego ciasta przywołuje do kuchni wszystkich członków rodziny. Z niecierpliwością czekają na wyjęcie słodkiego przysmaku z blachy. Dzięki naszym wskazówkom, powinniście zrobić to bez trudu i uszczerbku na cieście. Wystarczy nóż, dwie tacki i jeszcze ciepły wypiek. 

W jaki sposób wyjąć ciasto z formy? 

Najprostszym sposobem na wydobycie ciasta z formy jest okrojenie jego rantów tak, by odseparować je od blachy. Następnie, wystarczy położyć na wierzchu formy do pieczenia dużą tackę i odwrócić całość do góry nogami. Aby mieć pewność, że wszystko odeszło od dna blachy, ostukajcie ją delikatnie, po czym zdejmijcie. Teraz wystarczy położyć na ciasto drugą tacę i szybkim ruchem odwrócić ponownie wypiek.

Ten sposób sprawdza się w przypadku większości ciast. Wyjątkiem są słodkości z galaretką lub owocami na wierzchu. Dla tych ostatnich najlepsza będzie metoda przedstawiona poniżej. 

Trik ułatwiający wyjęcie ciasta z blachy 

Czy ktoś wam zwrócił uwagę na to, że zdecydowanie łatwiej wydobywa się z formy jeszcze ciepłe ciasto? Jeżeli pozwolicie mu całkowicie wystygnąć, wówczas będziecie mieć trudniejsze zadanie. Dlatego, po wyjęciu z piekarnika, zostawcie je na 15-20 minut, aby nie było gorące, a następnie zabierajcie się za wyciąganie. 

Jeżeli przegapicie właściwy moment i ciasto wystygnie, to wystarczy, że wstawicie blachę do gorącej wody. Kilka minut w takiej kąpieli sprawi, że wasz deser wprost wyskoczy z formy. Musicie jedynie uważać, by nie zalać również wypieku. 

Jak zabezpieczyć ciasto przed przyklejaniem się do blachy? 

Ważnym elementem, zabezpieczającym ciasto przed przywieraniem do formy, jest stworzenie swoistego buforu pomiędzy deserem a ściankami blachy. Możecie to zrobić na dwa sposoby, smarując formę masłem i oprószając ją bułką tartą lub mąką, jak również: wykładając ją papierem do pieczenia. Wybierzcie tę metodę, która jest dla was łatwiejsza.