Lubię wszystkie spośród wymienionych produktów i nie mam problemu z piciem ziół (przyzwyczaiłam się z biegiem lat do ich smaku). Szczególnie jednak uwielbiam soki, szczególnie przetwory własnej roboty (lub otrzymane od znajomych czy rodziny). Sok to szybka i skoncentrowana porcja korzyści dla samopoczucia.

Soki - smaczny sposób na wzmocnienie organizmu

Często wystarczą 2-3 duże łyki, by dostarczyć sobie dawkę niezbędnych substancji. Z doświadczenia wiem, że trudno też na tych 2 łykach poprzestać - np. w przypadku domowego soku z malin, czarnej porzeczki czy winogron. Taki sok zdarza mi się też dolewać np. do owsianki lub budyniu i zjeść ze smakiem. Mniej smaczne soki (np. z karczocha, dla zachowania linii) łączę z odrobiną miodu. Po doprawieniu w ten sposób już się nie krzywię. Jednym z typowo jesienno-zimowych soków do zadań specjalnych jest u mnie sok z dzikiej róży. 

Co zawiera sok z dzikiej róży?

Dzika róża to bardziej powszechny odpowiednik rokitnika. Dlaczego? O ile rokitnik można zbierać tylko w wyznaczonych do tego miejscach, na dziką różę traficie często podczas spaceru z psem na swoim osiedlu czy też w parkach - jest obecna wszędzie. Owoce dzikiej róży zbiera się przed nadejściem zimy - to ostatni moment. Obie rośliny zawierają mnóstwo witaminy C:

  • dzika róża: 250-800 mg
  • rokitnik: 300-2500 mg

Poza witaminą C sok z dzikiej róży zawiera też dużą ilość witaminy A, witamin z grupy B (w tym B2) oraz witaminę E, K i PP.  W jego składzie oprócz dość powszechnych minerałów (żelaza, manganu, fosforu, magnezu, wapnia) znajdziecie również rzadziej występujące, ale potrzebne pierwiastki: miedź, cynk i molibden.

Sok z dzikiej róży - właściwości wspaniałe na zimę i nie tylko

W sezonie na infekcje sok z dzikiej róży wzmacnia odporność. Aby odczuć jak największe korzyści z jego picia, korzystajcie z soku zapobiegawczo - jeszcze zanim zachorujecie. 

Obecny w soku cynk wzmacnia odporność, miedź zapobiega uszkodzeniom błon komórkowych i pomaga wchłonąć się wzmacniającemu żelazu. Molibden, oprócz tego, że również wspiera wchłanianie żelaza, oczyszcza organizm z toksyn i poprawia odporność. Sok jest więc wspaniałym pomocnikiem dla anemików, osób przewlekle zmęczonych i kobiet, w tym kobiet w ciąży, które potrzebują więcej żelaza. Dzięki wysokiej zawartości wapnia i potasu, sok wzmacnia też kości i pomaga dbać o metabolizm i kondycję serca i naczyń. 

Sok z dzikiej róży jest też ważnym elementem menu dla osób, które mają problemy z układem pokarmowym. Kwasy organiczne, pektyny i garbniki wspierają trawienie i przemianę materii. Kwasy i garbniki zwiększają wydzielanie śliny, soku żołądkowego i trzustkowego. Pektyny (błonnik) pomagają w codziennej, „bezawaryjnej” pracy jelit. Dzięki nim nie będzie w nich „zastojów”.