Golonka podana z kapustą kiszoną i ziemniakami przywołuje na myśl zimowe wyjazdy w góry. Duszona w piwie jest smakowita i mięciutka, ale brak jej apetycznej skórki, za to pieczona w piecu przyjemnie chrupie, jednak jest nieco bardziej sucha. Jak zatem zrobić golonkę idealną? 

Jak przygotować soczystą i rumianą golonkę?

Golonkę przyrządza się na dwa sposoby: gotując lub piekąc. Jeżeli połączycie te dwie metody, to stworzycie prawdziwe arcydzieło kulinarne – kruchy, soczysty obiad, który nie tylko smakuje, ale i apetycznie wygląda. 

W tym celu podgotujcie golonkę w osolonym wywarze z włoszczyzny przez około 45 minut (to czas dla mięsa o wadze nieco powyżej kilograma), a następnie wyjmijcie ją z bulionu, natrzyjcie ulubionymi przyprawami i ponacinajcie mięso. Tak przygotowane, włóżcie do naczynia żaroodpornego razem z pokrojoną cebulą i ząbkami czosnku oraz szklanką wywaru z gotowania. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez półtorej godziny, w międzyczasie podlewając golonkę wytworzonym sosem. 

Jak przyprawić golonkę? 

Golonka to delikatne, słodkawe mięso. Aby je przyprawić nie potrzeba wiele. Podstawą, jak w przypadku większości wytrawnych dań, jest sól i pieprz. Golonka lubi również towarzystwo czosnku i cebuli, które nadają jej wyrazistości. Z suszonych ziół najlepiej sprawdzają się tu: tymianek i rozmaryn, ziele angielskie, a także liście laurowe. Niektórzy dodają do niej również goździki, kminek lub słodką paprykę