Jeśli na samą myśl o syropie cebulowym robi wam się niedobrze, mam dla was alternatywę. Skuteczną, a jednocześnie zdecydowanie lepszą w smaku niż to, co pamiętacie z dzieciństwa. Traktuję ją jako naturalny „wzmacniacz” organizmu na zimę i piję zarówno zapobiegawczo, jak i już podczas infekcji.
Jak działa syrop na wzmocnienie dla dorosłych i dla najmłodszych?
W składzie syropu znajdziecie tylko to, co sami dobrze znacie i jest szeroko dostępne, a przy tym działa na wielu płaszczyznach - by postawić was na nogi. Zawiera on:
- miód
Zawiera odżywczą glukozę (dobrą dla pracy mózgu i jako „motor” dla pracy całego organizmu. Glukoza dodaje energii i pomaga też zwalczyć przemęczenie. Poza tym zawiera mnóstwo minerałów, w tym wzmacniającego krzemu, potasu, fosforu, magnezu, wapnia i żelaza. W miodzie znajdują się też witaminy A, z grupy B oraz PP. Zachowa je, jeśli nie będziecie go podgrzewać. W tym przepisie będziemy korzystać z surowego miodu - bez podgrzewania.
- cytrynę
Cytryna ma ok. 40-60 mg wit. C w 100 g. Łagodzi przebieg infekcji, wspiera odporność, a dzięki zawartej w owocach rutynie działa też przeciwbólowo, wzmacnia naczynia krwionośne i pobudza krążenie. Ma też właściwości przeciwzapalne.
- imbir
Imbir działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo - to znany domowy sposób również na bóle menstruacyjne. Poza tym pomaga zlikwidować mdłości i nudności, które pojawiają się przy grypie żołądkowej. Zwiększa też apetyt, o który trudno podczas infekcji i mocno rozgrzewa.
- czosnek
Jeśli zamierzacie podawać syrop dzieciom, ilość czosnku możecie zmniejszyć do 1-1,5 ząbka. Ilość przewidziana dla dorosłych, u dzieci może wywołać wzdęcia.
Allicyna to substancja, której największa ilość wydziela się po pokrojeniu świeżego czosnku. Działa ona antybiotycznie i przeciwgrzybicznie. Pobudza też krążenie i wspiera odporność. Czosnek ma też silne działanie pobudzające, dlatego lepiej nie róbcie tego, co ja na początku, i nie stosujcie syropu na noc.
Domowy syrop na wzmocnienie dla dzieci i dorosłych - przepis
Składniki:
- 1 szklanka miodu
- 2 cytryny lub pomarańcze*
- kawałek imbiru o długości 6-7 cm
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Czosnek obierzcie i drobno posiekajcie. Odłóżcie na 10 minut - w tym czasie, podczas utleniania, wytrąci się maksymalna ilość allicyny.
- Umyjcie i wyparzcie słoik, wytrzyjcie do sucha.
- Pokrójcie imbir w cienkie słupki (może być ze skórką).
- Wyparzcie owoce i pokrójcie je w ósemki. Wrzućcie do słoika.
- Przełóżcie połową posiekanego imbiru i czosnku. Zalejcie połową miodu, następnie dorzućcie drugą połowę posiekanego imbiru i czosnku, zalejcie resztą miodu.
- Włóżcie zakręcony słoik na 24 godziny do lodówki. W międzyczasie, 3 razy w ciągu dnia, potrząśnijcie słoikiem.
- Gotowy syrop w mocno zakręconym słoiku możecie przechowywać w pokojowej temperaturze i ciemnym, suchym miejscu lub w lodówce.
*Podobny syrop możecie zrobić z innymi owocami o wysokiej zawartości witaminy C:
- z rokitnikiem (ma do 900 mg witaminy C / 100 g)
- owocami dzikiej róży (250 - 800 mg wit. C / 100 g)
- czarnymi porzeczkami (do 300 mg / 100 g)
- kiwi (80 mg / 100 g)
Jak pić syrop na wzmocnienie?
Zapobiegawczo dorośli powinni pić 1 łyżkę dziennie. Dla dzieci wskazana jest 1 łyżeczka dziennie. Gdy infekcja was już dopadnie, pijcie dziennie 3 łyżki syropu (porcja dla dzieci to 3 łyżeczki dziennie). Syrop dość mocno rozgrzewa, dlatego nie pijcie go podczas gorączki. Sięgajcie po niego, gdy temperatura spadnie.
Komentarze