Szukacie domowych sposobów na lepsze samopoczucie? Ta tania i prosta mieszanka pozwoli uporać się z wieloma uporczywymi dolegliwościami i natychmiast poprawi komfort życia. Bazą do stworzenia tego nieocenionego napoju jest zwykły kefir, a do tego wystarczy tylko 1 łyżka pewnych popularnych ziarenek. Sprawdźcie, o czym mowa i sami przetestujcie ten dobroczynny napój.

Skarbnica zdrowia w szklance

Czujecie się ociężali i miewacie problemy z trawieniem i wypróżnianiem? Okazuje się, że naturalną mieszanką na te i wiele innych dolegliwości jest kefir z dodatkiem siemienia lnianego. Ten tani jak barszcz napój działa jak miotełka na jelita, a do tego przynosi też wiele innych korzyści dla funkcjonowania całego organizmu. Wszystko za sprawą zdrowych bakterii, zawartych w w kefirze, a także kwasów tłuszczowych omega-3, znajdujących się w nasionkach lnu.

Dlaczego warto regularnie pić kefir z siemieniem lnianym?

  • poprawia trawienie,
  • korzystnie działa na perystaltykę jelit,
  • zwalcza stany zapalne w układzie oddechowym,
  • wzmacnia odporność całego organizmu,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • zmniejsza obrzęki,
  • wspomaga wzrok,
  • usprawnia funkcjonowanie mózgu,
  • chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • zmniejsza łaknienie,
  • obniża poziom "złego" cholesterolu.

Jak przyrządzić kefir z siemieniem lnianym?

Przygotowanie tej mieszanki jest banalnie proste, gdyż wystarczy rozdrobnić nasiona lnu i od razu wymieszać je z kefirem. Pośpiech jest tu wskazany, gdyż zmielony len szybko traci swoje cenne właściwości. Świeżo zmielone siemię z kefirem najlepiej pić na czczo, pół godziny przed śniadaniem

Niezwykle ważne są tu jednak odpowiednie proporcje, gdyż dawkę siemienia należy stopniowo zwiększać co tydzień. W pierwszym tygodniu mieszamy 1 łyżkę siemienia na 100 ml kefiru, natomiast w drugim tygodniu zwiększamy ilość lnu do 2 łyżek na tę samą ilość nabiału. Z kolei w trzecim tygodniu wsypujemy już 3 łyżki siemienia do 150 ml kefiru. 

Nie należy przekraczać takiej dziennej dawki, gdyż siemię lniane spożywane w nadmiarze może powodować zmiany w układzie hormonalnym. Co więcej, nawet zachowując odpowiednie ilości, taką kurację można stosować tylko 2-3 razy w roku. Trzeba też pamiętać, że len zawiera dużą ilość błonnika, dlatego w czasie jego przyjmowania, musimy dbać o odpowiednie nawodnienie, czyli pić około 2 litrów wody dziennie.

Kefir z siemieniem lnianym - przeciwwskazania

Mimo wszystkich cennych właściwości tej mieszanki, nie jest ona wskazana wszystkim. Kto nie powinien pić kefiru z lnem? Szczególnie kobiety w ciąży oraz te karmiące, osoby z kamieniami w nerkach lub woreczku żółciowym oraz pacjenci z chorobami wątroby. Pamiętajcie, jeśli chcecie zacząć spożywać tę miksturę regularnie, radzimy skonsultować się najpierw z lekarzem pierwszego kontaktu.