Grzybowa to kwintesencja jesieni na talerzu, szczególnie w szczycie sezonu na grzyby, kiedy przynosimy z lasu kosze wypełnionymi po brzegi. Zupę grzybową można przygotować na dziesiątki sposobów, wykorzystując różne dodatki i techniki, ale tym razem sprawdziliśmy, jak przygotowuje to danie sama Magda Gessler. Okazuje się, że ikona kuchni dodaje do garnka nietypowy składnik, dzięki któremu potrawa nabiera wyjątkowego smaku.

Jak podkręcić smak grzybowej? Tak robi to Magda Gessler

Wszystko, co wychodzi spod ręki Magdy Gessler, zachwyca smakiem oraz wyglądem i podobnie jest z tradycyjną grzybową. Jak odtworzyć w domu przepis gwiazdy? Okazuje się, że wystarczy sięgnąć do domowego barku, gdyż znana restauratorka doprawia zupę grzybową odrobiną wódki. Choć taki produkt zupełnie nie kojarzy nam się z zupą, okazuje się, że doskonale wydobywa on głębię smaku z grzybów, zarówno tych świeżych, jak i suszonych czy mrożonych. Co więcej, dodatek alkoholu sprawia, że wywar z grzybów staje się bardziej klarowny. Nie musicie jednak martwić się o moc takiej zupy, gdyż cały alkohol wyparuje w trakcie gotowania, a w zupie zostanie tylko jego smak.

Innym niecodziennym składnikiem grzybowej według Magdy Gessler jest zakwas na żur. Choć barszcz grzybowy na zakwasie w wielu regionach Polski kojarzy się głównie ze świętami, to kiedy mamy dostęp do świeżych grzybów, warto przygotowywać go na co dzień. Gwarantujemy, że grzybowa z zakwasem na żur zachwyci każdego miłośnika borowików, podgrzybków i maślaków.

Co pasuje do zupy grzybowej?

Te dwa nietypowe produkty to tylko jeden z wielu pomysłów na to, czym jeszcze doprawić zupę grzybową. Do garnka warto dodać:

  • łyżkę sosu sojowego,
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • świeży lub suszony tymianek (dodaje się go pod koniec gotowania),
  • kilka owoców jałowca,
  • szczyptę gałki muszkatołowej.

Jeśli przygotowujecie grzybową z suszonych grzybów, do zupy warto też dolać wodę z ich moczenia. Niektórzy wylewają ten cenny płyn, tymczasem jest w nim skoncentrowany smak i zapach leśnych skarbów. Warto więc wlać go do garnka razem z bulionem. 

Zupa grzybowa Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 250 g prawdziwków
  • 1 cebula
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 0,5 szklanki zakwasu na żur
  • 50 ml wódki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku

Kroki przygotowania:
1. Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju.

2. Grzyby dokładnie czyścimy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki. Następnie podsmażamy je na maśle przez 10-15 minut na wolnym ogniu.

3. Przesmażone grzyby i cebulkę przerzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Po chwili dodajemy zakwas oraz wódkę i gotujemy wszystko jeszcze przez kilka minut.

4. Gotową zupę zaprawiamy zahartowaną śmietanką i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Tak przygotowaną zupę możemy zajadać od razu lub zblendować na gładki krem. W tej drugiej wersji warto podawać ją z dodatkiem chrupiących grzanek lub groszku ptysiowego. Polecamy też, aby posypać ją na wierzchu świeżym koperkiem lub natką pietruszki.