Zupy owocowe w Polsce nie są zbyt popularne. Najczęściej podaje się je głównie latem i na zimno, podczas upałów, jako chłodnik. Wśród nich najbardziej popularna jest zupa truskawkowa z makaronem, zupa z wiśni, czereśni oraz owoców leśnych, w tym malin. Takie zupy są też często daniem regionalnym, np. w świętokrzyskiem jada się jabłkowy garus. Warto to zmienić i rozszerzyć repertuar. Przepis na zupę owocową ze skarbów jesieni jest dziecinnie prosty. Jeśli dodacie do niego cukier, dzieci również w niej zasmakują. Będzie im się kojarzyć miło - z uwielbianym dżemem lub konfiturą.

Owoce dzikiej róży - właściwości ukryte w czerwonych kuleczkach

Co dobrego zawierają owoce dzikiej róży? Przede wszystkim są one bogate w witaminę C (w 100 g owoców znajduje się aż 300 mg tej substancji). Wspiera ona odporność i układ krwionośny oraz regenerację i gojenie się ran. Owoce dzikiej róży zawierają ponadto witaminy:

  • z grupy B
  • witaminę A
  • witaminę E
  • witaminę K

Dzika róża jest też bogata w polifenole (antyoksydanty), które chronią przed działaniem chorobotwórczych wolnych rodników. Zawiera ona również galaktopidy - związki, które łagodzą stany zapalne różnego pochodzenia. Galaktopidy obniżają też stężenie białka ostrej fazy (CRP). Jego wysokie stężenie wskazuje na stan zapalny i infekcje bakteryjne czy też wirusowe w organizmie. 

Jesień to czas zbiorów owoców dzikiej róży. Nie przerabiajcie wszystkiego na dżem, marmoladę, syrop czy sok. Zostawcie część owoców na tę zupę. Podobną możecie przygotować z owoców głogu, które również zbiera się jesienią. Warto przygotować ją, gdy w domu szaleją infekcje i trzeba się rozgrzać oraz zregenerować. Taka zupa pomoże wam stanąć szybciej na nogi.

Zupa z dzikiej róży - przepis

Składniki:

  • 1 litr świeżych owoców dzikiej róży
  • 2 garście migdałów
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego

Opcjonalnie: 3 łyżki cukru (można pominąć). 

Sposób przygotowania:

  1. Opłuczcie owoce dzikiej róży i wytnijcie z nich twarde końcówki.
  2. Wrzućcie przygotowane owoce do 2 litrów gotującej się wody. Jeśli planujecie dodać cukier, wsypcie go w tej chwili.
  3. Gotujcie zupę 40 minut, co jakiś czas mieszajcie. 
  4. W międzyczasie namoczcie migdały w gorącej wodzie na ok. 10 minut, następnie je obierzcie i pokrójcie.
  5. Zblendujcie owoce, następnie przecedźcie przez sitko, by pozbyć się ewentualnych, niezmielonych pestek. 
  6. Po przecedzeniu podgrzejcie zupę. 
  7. Rozlejcie zupę do talerzy, przyozdóbcie jogurtem i posypcie pokrojonymi migdałami.