Gdy po usmażeniu i zjedzeniu tłustych potraw wracamy do kuchni, by wziąć się za porządki, mina szybko nam rzednie na widok brudnych patelni do umycia. Tłuste i przypalone kawałki jedzenia są trudne do usunięcia i nikt nie ma ochoty na mozolne szorowanie. Jak sobie z tym poradzić? Pomoże wam prosty patent z wykorzystaniem 3 produktów, które znajdziecie w swojej kuchni. 

Domowy sposób na wyczyszczenie patelni

Po smażeniu ryb, placków i mięs żadna patelnia nie wygląda zjawiskowo. Im później weźmiecie się za jej umycie, tym gorzej. Na szczęście da się ją umyć bez szorowania - będziecie potrzebowali jedynie ziemniaka, soli i odrobiny tłuszczu. 

Usuńcie z patelni tyle resztek jedzenia, ile zdołacie. Następnie obierzcie dużego ziemniaka i przekrójcie go na pół. Wysypcie na patelnię sól (wystarczy 10-12 g soli gruboziarnistej) i wlejcie jedną łyżeczkę oleju. Teraz, trzymając ziemniaka wewnętrzną stroną do dołu, delikatnie, kolistymi ruchami, umyjcie patelnię. Ziarenka soli zadziałają jak mleczko do czyszczenia i zdejmą brud oraz zdezynfekują powierzchnię, a ziemniak sprawi, że będzie się ona pięknie błyszczeć. Po wszystkim wypłuczcie patelnię i umyjcie płynem do naczyń. 

Jak umyć patelnię z zewnątrz? 

Gdy zabrudzenia pojawią się też po zewnętrznej stronie patelni, przyda się wam soda oczyszczona. Potrzebna wam będzie duża forma do pieczenia lub inne naczynie, w którym zmieści się patelnia. Wlejcie do niej gorącą wodę, dodajcie sodę, a następnie zanurzcie patelnię i odstawcie na 2 godziny. Po tym czasie zabrudzenia po zewnętrznej stronie będą znacznie łatwiejsze do usunięcia.