Deser z ziemniaków brzmi podejrzanie? Nic podobnego! Kluski leniwe czy knedle to niejedyne słodkie dania, które można wyczarować z kartofli. Puree ziemniaczane doskonale nada się do kremowego sernika. To budżetowa wersja deseru, kiedy mamy za mało twarogu. Dodatek ziemniaków jest niewyczuwalny w smaku, a znacznie poprawia konsystencję sernika. Do tłuczonych ziemniaków wystarczy dodać śmietanę lub masło, a efekt będzie piorunujący. Sprawdźcie nasz przepis na sernik z ziemniakami, a przekonacie się, że ten deser zagości w waszym domu na stałe.
Jak zrobić sernik z gotowanych ziemniaków?
Sernik z dodatkiem gotowanych ziemniaków to wersja dla wszystkich miłośników kartofli. Jest delikatny, niezwykle miękki i rozpływający się w ustach. Nada się każdy typ ziemniaka - najlepsze są po prostu te, które pozostały wam z poprzedniego dnia. Dzielimy się z wami niezawodnym przepisem:
Składniki:
- 700 g serka twarogowego w wiaderku lub 3-krotnie zmielonego,
- 300 g ziemniaków (ugotowanych poprzedniego dnia),
- 5 jajek,
- 200 g cukru,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Ser twarogowy z wiaderka dokładnie mieszamy, aby lekko napowietrzyć masę;
- Ugotowane ziemniaki tłuczemy lub przeciskamy przez praskę;
- Łączymy ser i ziemniaki;
- Oddzielamy białka od żółtek;
- Ubijamy białka z dodatkiem soli na sztywną pianę. W trakcie wsypujemy po łyżeczce cukru;
- Dodajemy żółtka;
- Masę twarogowo-ziemniaczaną łączymy z ubitymi jajkami;
- Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia;
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 60 minut;
- Studzimy sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami;
- Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Co jeszcze można zrobić z resztek ziemniaków z poprzedniego dnia?
Jeżeli pilnujecie, aby nawet okruszek nie trafił do śmieci, ten poradnik z pewnością przyda wam się w codziennym gotowaniu. Z ugotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu można zrobić różne smaczne dania i nadać im "drugie życie". Poniższe pyszności na pewno zainspirują was do działania:
- moskole - placki z ziemniaków z dodatkiem jajka i czosnku, smażone jak bliny,
- kotlety ziemniaczane - formowane na kształt mielonych, z dodatkiem szynki i cebuli w chrupiącej panierce,
- babka ziemniaczana - to klasyk kuchni z Podlasia, z boczkiem i cebulą,
- zapiekanka pasterska - zapiekanka z mięsa mielonego ze skorupki ziemniaczanej na bazie ugotowanego puree.
Komentarze