Jak najlepiej przechowywać orzechy włoskie? W całości czy bez skorupek? Odpowiedź nie dla wszystkich jest oczywista. Jeśli mamy pod ręką orzechy w łupinach, zdecydowanie lepiej ich nie rozłupywać, tylko przechowywać w całości. W ten najprostszy sposób zachowają one świeżość znacznie dłużej. Skorupka jest naturalną ochroną orzecha, ponieważ ogranicza dostęp światła i wilgoci, a także zabezpiecza go przed atakiem owadów, takich jak np. ćmy orzechowe czy mole. Co zrobić, jeśli obraliśmy orzechy? Zobaczcie, jak właściwie je przechowywać, aby maksymalnie wydłużyć ich trwałość i świeżość.

W jakim miejscu należy przechowywać łuskane orzechy włoskie?

Głównymi wrogami orzechów są wilgoć i wysoka temperatura. Ta pierwsza sprzyja tworzeniu się pleśni, natomiast druga przyspiesza jełczenie orzechów. To sprawia, że orzechy powinno się przechowywać w suchych, chłodnych i zaciemnionych miejscach, takich jak np. kuchenne szafki, szuflady czy spiżarnia. Należy też chronić je przed dostępem powietrza, dlatego najlepiej umieścić wyłuskane orzechy włoskie w szczelnych szklanych lub plastikowych opakowaniach.

Ile czasu można przechowywać orzechy włoskie bez łupin? 

Orzechy włoskie smakują doskonale i są prawdziwą skarbnicą witamin, natomiast ich wadą jest krótki okres przydatności do spożycia. W temperaturze pokojowej zachowują swoje walory smakowe i wartości odżywcze tylko przez 3 miesiące. Jest jednak prosty sposób na przedłużenie ich trwałości nawet czterokrotnie. Wystarczy włożyć je do lodówki, a będą świeże nawet przez rok. Jeśli jednak chcecie wydłużyć ten czas jeszcze bardziej, schowajcie orzechy do zamrażarki.

Czy orzechy włoskie można mrozić?

Jak najbardziej, a nawet - to świetne rozwiązanie. Mrożone orzechy włoskie zachowują bowiem przydatność do spożycia nawet przez 2 lata. Musimy tylko przełożyć je do specjalnych woreczków strunowych. Najlepiej porcjować je w mniejsze paczki. W ten sposób będziemy mogli rozmrozić ilość potrzebną nam akurat na jeden raz. Raz rozmrożonych orzechów nie wolno już ponownie mrozić, ponieważ może się to skończyć zatruciem pokarmowym.

Kiedy potem najdzie nas ochota na chrupiącą przekąskę, wystarczy rozmrozić orzeszki, pozostawiając je w lodówce na kilka godzin. Jeśli mamy zamiar użyć ich do wypieków, rozmrażanie w ogóle nie jest konieczne, gdyż zamrożone orzechy z powodzeniem można wrzucić wprost do ciasta. 

Do czego wykorzystać orzechy włoskie?

Orzechy włoskie świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast, na przykład w postaci kremu, a po zmieleniu na pył blenderem o dużej mocy również doskonale zastąpią mąkę w wielu wypiekach. Ten gatunek orzechów wspaniale pasuje do przygotowania domowego, sycącego masła lub ciasta jabłkowo-orzechowego albo przepysznych, słodkich trufli. Możecie je także wykorzystać do tortu orzechowego albo zdrowej domowej nutelli. Orzechy włoskie to też bazowy składnik nalewek