Taka wycieczka wymaga przemyślanego przygotowania. W naszym kulinarnym ekwipunku nie może zabraknąć prawdziwych BIOproduktów. Wybieramy tylko te sprawdzone i w 100% naturalne, czyli posiadające certyfikat rolnictwa ekologicznego. Dzięki temu mamy pewność, że nasze produkty wyróżnia najwyższa jakość, wspaniały naturalny smak, a ich składniki powstały bez użycia środków chemicznych i GMO.
Dokładnie takimi cechami odznacza się doskonała Passata Pomidorowa BIO oraz ekologiczne jabłka z certyfikowanych sadów. Mając na kuchennym pokładzie sprawdzone BIOprodukty, możemy mieć pewność, że gotowanie pójdzie w dobrym kierunku. Naszą podróż zaczynamy od polskiej tradycji.
Na bazie gęstego przecieru możemy szybko przygotować pyszną zupę pomidorową. Następnie przenosimy się do słonecznej Italii za sprawą pizzy lub lasagne – potraw, które trudno wyobrazić sobie bez sosu pomidorowego.
Z passatą pomidorową możemy też w kuchni odkrywać Amerykę, przygotowując meksykańskie chili con carne lub poczuć smak orientu za sprawą podanej na śniadanie szakszuki. A na deser wracamy w rodzinne strony, gdzie powita nas cudowny aromat szarlotki upieczonej z ekologicznych owoców.
Skorzystaj z naszego przepisu i ruszaj w smakowitą podróż ku zdrowej naturalnej diecie!
Fot. Adobe Stock
Makaron z krewetkami i passatą pomidorową
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 500 g krewetek
- parmezan
- 220 g makaronu spaghetti
- 1/3 łyżeczki płatków chili
Fot. Materiały prasowe
Składniki na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szalotka
- 5 ząbków czosnku
- 500 g passaty pomidorowej BIO
- 0,5 szklanki czerwonego wina
- 1 łyżeczka miodu
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- pęczek świeżej bazylii
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Na dno rozgrzanej patelni wlej oliwę oraz dodaj masło. Kiedy tłuszcz się nagrzeje wrzuć obrane i oczyszczone krewetki. Zmniejsz ogień na średni, smaż całość 4 minuty. Dopraw solą i oprósz płatkami chili. Krewetki odłóż do miski. Przygotuj sos. Ponownie na dno rozgrzanej patelni wlej oliwę i poczekaj, aż się rozgrzeje. Następnie dodaj posiekaną w kostkę szalotkę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość smaż około minuty. Dodaj passatę pomidorową Jamar BIO, wino, miód, cynamon i posiekaną bazylię. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, aby sos się zredukował. W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź spaghetti i wraz z krewetkami dodaj do gotującego się sosu. Całość wymieszaj. Podawaj oprószone parmezanem i listkami bazylii. Smacznego!
Materiał promocyjny marki Jamar BIO
Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej