Przygotowywanie ciasta drożdżowego jest dość czasochłonne, ale powiedzmy sobie szczerze: to jeden z najlepszych deserów i warto od czasu do czasu pokusić się na jego samodzielnie upieczenie. Co ciekawe, ciasto drożdżowe jest polecane osobom na diecie, ponieważ zawiera mniej cukru i kalorii niż inne ciasta (np. kruche czy jogurtowe), o ile nie przesadzicie z ilością kruszonki czy słodkich owoców na wierzchu. Kwestią sporną jest dodawanie jajek - czy należy używać ich w całości, czy ograniczyć się do dodania samych żółtek, jak w cieście kruchym. Który wybór jest lepszy dla smaku i konsystencji wypieku?

Jakie jajka dodać do ciasta drożdżowego? Całe czy tylko żółtka?

Ciasto drożdżowe pieczone zarówno z całymi jajkami, jak i samymi żółtkach, wyrośnie i uda się smaczne. Różnice w tym przypadku dotyczą przechowywania naszego wypieku. Otóż drożdżówki z dodatkiem całych jaj dużo łatwiej się wałkuje, ponieważ ciasto wychodzi bardziej sprężyste, natomiast jest raczej blade w kolorze i na dodatek będzie szybko czerstwieć. Nie będzie to problemem jedynie, jeśli szykujecie swój wypiek na małą blaszkę oraz zamierzacie go szybko zjeść. Jeżeli natomiast użyjecie do masy samych żółtek jaj, wówczas wasze ciasto wyjdzie dużo bardziej wilgotne i delikatne - dosłownie rozpływające się w ustach. To zasługa tłuszczu, znajdującego się w żółtkach. Sprawi on też, że ciasto drożdżowe będzie dłużej świeże

Jak piec ciasto drożdżowe, żeby wyszło puszyste i wilgotne w środku?

Aby wasze ciasto drożdżowe udało się idealne, weźcie pod uwagę poniższe rady i trzymajcie się podczas przygotowywania wypieku tych prostych zasad:

  • Jeśli dodajecie rozpuszczone masło, koniecznie je ostudźcie do temperatury poniżej 40 stopni Celsjusza. W przeciwnym razie zbyt ciepłe masło zniszczy drożdże;
  • Nie przesadźcie z drożdżami, ponieważ ich nadmiar nadaje ciastu nieprzyjemny zapach i kwaskowaty posmak;
  • Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową (20-23 stopnie Celsjusza);
  • Pomieszczenie, w którym się przygotowuje ciasto i pozostawia je do wyrośnięcia, powinno być odpowiednio ciepłe. Unikajcie stawiania miski z ciastem w przeciągu lub blisko okna;
  • Pozwólcie waszemu ciastu wyrastać 2 razy - pierwszy raz po zagnieceniu masy i drugi, przed włożeniem do piekarnika, na blasze. Dzięki temu wypiek pięknie urośnie w czasie pieczenia i unikniecie zakalca.