Schudnięcie bez odpowiedniej diety, deficytu kalorycznego i aktywności fizycznej nie jest możliwe, jednak picie 1 produktu może wam ułatwić ten proces. Chodzi o ocet jabłkowy. Jest on znany ze swoich wielu zastosowań, a jednym z nich jest właśnie wspieranie odchudzania. Nie jest to jednak jego jedyna zaleta, ponieważ na spożywaniu go skorzysta wasz cały organizm. 

Ocet jabłkowy - jak działa?

Składniki zawarte w occie jabłkowym wpływają na rozszczepienie tłuszczów, a to z kolei pomaga w szybszym spalaniu tkanki tłuszczowej. Zawiera on także pektynę, która poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Picie octu jabłkowego przyspiesza tempo przemiany materii i spalanie tkanki tłuszczowej. Wystarczy, że będziecie spożywać 1 łyżeczkę tego płynu dziennie, a niebawem powinniście zauważyć pierwsze efekty. Stosowanie octu jako dodatku do zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia może wspomóc dobrobyt całego naszego organizmu.

Ocet jabłkowy - właściwości

Ocet jabłkowy może także obniżać poziom cholesterolu oraz ciśnienia tętniczego, a tym samym zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę. Przypisuje mu się również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze. Dodatkowo oczyszcza on organizm z nagromadzonych toksyn i zwiększa przyswajalność wapnia w jelitach.

Ten napój łagodzi dolegliwości układu trawiennego, między innymi zgagi i nudności. Dostarcza do organizmu również wielu witamin, takich jak: A, C, E oraz witamin z grupy B oraz potas, sód, krzem i magnez. Pamiętajcie jednak, że ocet przyjmowany doustnie może podrażnić gardło czy błonę śluzową żołądka. Dla osób z chorobą wrzodową terapia z octem jabłkowym jest zdecydowanie przeciwwskazana. Jeśli chcecie zacząć regularnie pić ocet jabłkowy, koniecznie skonsultujcie się wcześniej z lekarzem pierwszego kontaktu i nie przekraczajcie zalecanej porcji dziennej.

Jak pić ocet jabłkowy?

Smak i zapach octu jabłkowego, mimo wyczuwalnej owocowej nuty, jest dość kwaśny oraz intensywny. Na szczęście łatwo można “ukryć” ten posmak, łącząc ocet z innymi produktami. Przykładowo, pijcie go z wodą (na szklankę wody 1-2 łyżki octu, całość trzeba dokładnie wymieszać). Możecie też połączyć go z ciepłą wodą i łyżeczką miodu, który dodatkowo osłodzi napój. Inną smaczną opcją jest przygotowanie sosu z użyciem octu jabłkowego. Wystarczy wlać do słoika 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, 1 łyżkę octu, doprawić solą, pieprzem, ewentualnie miodem, zakręcić słoiczek i potrząsnąć, żeby całość idealnie się wymieszała i polać gotowym sosem sałatkę lub surówkę.