Kotlety schabowe, schab duszony w sosie grzybowym, czy też pieczony ze śliwką to klasyki, które często i chętnie serwowane są w polskich domach podczas niedzielnych obiadów lub z okazji rodzinnych uroczystości czy świąt. Jak uzyskać miękkie i soczyste mięso za każdym razem?

Co zrobić, żeby pieczony schab był soczysty? 

Wysoka temperatura piekarnika i brak tłuszczu w mięsie to prosta droga do wysuszenia naszej potrawy. Znamy jednak sposób, który poradzi sobie z tymi niesprzyjającymi czynnikami. Wystarczy zalać lub zanurzyć mięso we wrzątku, zanim wstawimy je do piekarnika. Taki zabieg pozwoli zamknąć włókna i zatrzymać soki w środku mięsa. Ten sposób to nic innego jak zapewne znana wam technika blanszowania, którą wykorzystuje się jednak głównie w przypadku warzyw. Dzięki blanszowaniu cała wilgoć i pełen aromat zostają zamknięte w mięsie. Aby je przeprowadzić, zagotujcie wodę w dużym garnku, następnie włóżcie do niej schab w kawałku na kilka sekund i po tym czasie wyciągnijcie mięso. Przyprawcie, a następnie pieczcie jak zwykle. 

Proste sposoby na miękką pieczeń ze schabu

Blanszowanie nie jest jedyną metodą, jaka może wam się przydać w przypadku tego rodzaju mięsa. Wiele kucharek poleca pieczenie mięsa w tzw. rękawie. Zamknięty obieg powietrza nie tylko przyspiesza cały proces pieczenia, ale także zatrzymuje wilgoć w środku tak przyrządzanej potrawy. 

Dobrym pomysłem jest również wstawienie do piekarnika wraz ze schabem miseczki z wodą. Wytworzona przez wysoką temperaturę para, będzie skutecznie nawilżać mięso. Możecie też zastosować stary jak świat patent na zamknięcie włókien mięśniowych i po prostu krótko obsmażyć kawałek schabu przed pieczeniem.