Pyzy to tradycyjne polskie danie. Podobnie jak kluski śląskie robi się je z gotowanych lub surowych ziemniaków. Potrawa ta doskonale komponuje się z gulaszem, można dodać do nich także sos grzybowy. Będą również świetnym dodatkiem do duszonych mięs. Jeśli znudziła się wam klasyczna wersja – spróbujcie przygotować to danie według niemieckiego przepisu, wtedy będzie smakować nieco inaczej niż nasz rodzimy rarytas. Wyjdzie pyszne, a jego przygotowanie wcale nie zajmie wam dużo czasu.
Patent na pyszne i tanie pyzy
Przepis na pyzy po niemiecku odrobinę różni się od tradycyjnego, który znamy z polskich stołów. Zamiast mięsa mielonego, tak u nas popularnego, w masie ziemniaczanej zamyka się chrupiące grzanki. Ciasto z kolei należy doprawić wyrazistymi przyprawami. Tak przygotowane pyzy miło zaskakują farszem z kawałeczkami do pogryzienia oraz bardziej intensywnym smakiem.
Przygotowanie takich pyz będzie idealnym sposobem na wykorzystanie mniej świeżego pieczywa, a także ugotowanych ziemniaków, które zostały np. z poprzedniego obiadu. Uwielbiamy takie patenty!
Przepis na pyzy po niemiecku
Potrzebne składniki:
- około 700 g mączystych ziemniaków
- 2 duże jaja
- 120 g mąki pszennej
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz (do smaku)
- ewentualnie świeży szczypiorek i skwarki i do podania.
Potrzebne składniki na farsz:
- 2 szklanki pokrojonego w kostkę pieczywa
- 100 g masła lub oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania pyz z grzankami:
- Najpierw w osolonej wodzie ugotujcie ziemniaki.
- W międzyczasie rozgrzejcie na patelni tłuszcz i zrumieńcie na nim pieczywo. Jeśli chcecie – możecie dodać swoje ulubione przyprawy.
- Przestudzone ziemniaki rozdrobnijcie na purée, używając tłuczka lub praski.
- Do jeszcze lekko ciepłej masy dodajcie przyprawy oraz jajka.
- Całość wymieszajcie, a następnie wsypcie mąkę. Połączcie wszystkie składniki.
- W dużym garnku zagotujcie wodę i posólcie ją.
- Zwilżonymi dłońmi uformujcie niezbyt duże kulki z ziemniaczanej masy.
- W środku każdej z nich zróbcie niewielkie wgłębienie i nadziejcie kawałkami podsmażonego pieczywa.
- Pyzy gotujcie przez ok. 20 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
- Podawajcie je polane tłuszczem, który został po smażeniu (np. ze skwarkami), i posypcie szczypiorkiem.