Mówi się, że jesteśmy tym, co jemy, dlatego wszyscy staramy się włączać do jadłospisu zdrowe produkty. Ten jest prawdziwą bombą witaminową, dlatego warto dosypywać go do garnka jak najczęściej. Kosztuje niewiele i znajdziecie go we wszystkich sklepach, ale mało kto zdaje sobie sprawę z jego licznych właściwości. Poznajcie wszystkie zalety tego złocistego pyłu, a będziecie zachwyceni.

Z czego składa się przyprawa curry?

Wszyscy znamy ten żółty proszek i chętnie stosujemy je w swoich kuchniach, ale nie każdy zdaje sobie sprawę, że tak naprawdę curry jest mieszankę wielu różnych przypraw i jej skład może różnić się w zależności od konkretnego producenta. Najczęściej spotykamy w niej jednak takie składniki jak kurkuma, chilli, kmin rzymski, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kozieradka, kolendra, goździki, kardamon, nasiona gorczycy, anyż, pieprz, liście laurowe czy czosnek.

Właściwości curry

Miks wszystkich tych przypraw to bogate źródło witamin A, D, C i tych z grupy B, a także minerałów, takich jak fosfor, magnez, żelazo, potas, wapń czy miedź. Poszczególne składniki tej mieszanki zawierają też cenne olejki eteryczne, które zapewniają nie tylko piękny aromat, ale i działanie prozdrowotne. Zmieszane razem wszystkich tych właściwości tworzy prawdziwą bombę witaminową. Na co jest dobre curry? Okazuje się, że ta niepozorna żółta przyprawa przynosi mnóstwo korzyści dla całego organizmu:

  • ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze,
  • zapobiega infekcjom,
  • przyspiesza metabolizm,
  • obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko zawału serca,
  • poprawia trawienie,
  • pomaga obniżać poziom cukru we krwi,
  • daje uczucie sytości,
  • ma właściwości przeciwnowotworowe,
  • może obniżać poziom cholesterolu,
  • wpływa na pracę mózgu,
  • zapobiega anemii,
  • jest silnym przeciwutleniaczem,
  • wzmacnia kości.

Ile curry dziennie?

Wszystkie te dobroczynne efekty zachęcają do jedzenia curry, ale niestety kurkumina dość słabo wchłania się do organizmu, dlatego bardzo ważne, aby spożywać ją regularnie. Nie można jednak robić tego bez umiaru, bo więcej wcale nie znaczy lepiej. Bezpieczną dawką, zalecaną przez specjalistów są 1-2 gramy dziennie, co odpowiada połowie małej łyżeczki.

Należy jednak pamiętać, że curry jest antykoagulantem, więc nie powinny go jeść osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew. Ta przyprawa nie jest też wskazana przy kamicy przewodowej i kamicy pęcherzyka żółciowego, gdyż może potęgować dolegliwości, powodowane przez wymienione choroby.

Do czego używa się przyprawy curry?

Curry to uniwersalny dodatek do wielu przepisów, gdyż nie tylko podkręca smak i aromat, ale również pięknie podbija kolor. Stosuje się je więc zarówno do potraw mięsnych, rybnych, jak i warzywnych. Świetnie sprawdza się jako składnik dań na bazie ryżu oraz wszelkiego rodzaju zup, gulaszy, sosów i potrawek.

Warto jednak dosypywać curry stopniowo i próbować dania, bo poszczególne przyprawy od różnych producentów mogą różnić się barwą, zapachem i smakiem. Przykładowo, niektóre mieszanki curry mają większy dodatek chilli, przez co są znacznie pikantniejsze od innych.