Kompot kojarzy się zwykle z letnim, orzeźwiającym, babcinym i swojskim zamiennikiem dla sklepowej oranżady lub z wigilijnym suszem. Kompot z suszu działa podobnie, jak ten, który wam zaproponujemy. Z doświadczenia i obserwacji wiemy, że nie wszyscy lubią kompot z suszonych owoców. Wielu osobom nie odpowiada jego charakterystyczny, wędzony posmak. Klasyk z przepisu poniżej z odpowiednimi dodatkami jest znacznie smaczniejszy.
Jak zrobić kompot jabłkowy?
Na kompot z jabłek nadaje się każda odmiana jabłek. Jeśli jednak nie chcecie go dosładzać cukrem czy miodem, zdecydujcie się na deserowe, soczyste i aromatyczne odmiany. Takie owoce oddadzą najwięcej smaku i cennych właściwości. Do najlepszych odmian na kompot należą:
- malinówki
- lobo
- szampiony
- papierówki
- kortland
- McIntosh
- ligole
Nie wygotowujcie owoców w nieskończoność. Im krótsze gotowanie, tym mniej składników odżywczych (w tym u nas, cennych olejków eterycznych z przypraw) uleci z garnka. Po 10 minutach gotowania wystarczy drugie tyle na zaparzenie kompotu z pozostałymi składnikami, w tym przyprawami, pod przykrywką, ale już na wyłączonym palniku.
Nasiona kopru włoskiego - właściwości dla żołądka
Oprócz jabłek główną rolę w kompocie grają nasiona kopru włoskiego. Kupicie je w większym supermarkecie, przez internet lub w aptece - najczęściej jako herbatkę w torebce do zaparzenia. Z tym zielem zapoznają się bardzo szybko małe dzieci. Herbatka z kopru włoskiego pomaga na bolesne kolki. Nasiona wspierają pracę jelit i pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Niepozorne ziarenka pomagają poradzić sobie ze wzdęciami i biegunką. Dzięki nim żołądek staje się lżejszy. Nasiona mają też działanie wykrztuśne. Kompot jabłkowy warto więc zrobić, jeśli macie mokry kaszel. Nawilży gardło i pomoże szybciej pozbyć się wydzieliny.
Działanie nasion kopru włoskiego wspiera dodatkowo mięta. Ziele na niestrawność działa żółciopędnie i podobnie jak koper włoski, przyspiesza produkcję soku żołądkowego. Dodatkowo świetnie pasuje do jabłek i nadaje kompotowi jabłkowemu piękny aromat.
Jabłka tuż pod skórką mają sporo cennych pektyn. Jest to błonnik rozpuszczalny w wodzie, który pomaga przyspieszyć trawienie. Wygotowane w kompocie jabłka zjedzcie, popijając napojem.
Kompot jabłkowy z miętą i nasionami kopru włoskiego - przepis
Składniki:
- 2 kg soczystych, miękkich i słodkich jabłek
- 2 litry wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 i 1/2 łyżki nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka suszonej mięty lub garść liści świeżej mięty (połowa do zaparzenia, połowa do przybrania)
Sposób przygotowania:
- Zagotujcie 2 l wody Umyjcie jabłka i pokrójcie je w ósemki (bez obierania). Wrzućcie je do wrzątku. Wsypcie nasiona kopru włoskiego i gotujcie pod przykrywką przez ok. 10 minut, aż jabłka rozmiękną. Wyłączcie palnik.
- Wlejcie do kompotu sok z cytryny, dodajcie suszoną miętę lub połowę liści mięty. Przykryjcie pokrywką i zaparzcie przez kolejne 10 minut.
- Lekko wystudźcie, przybierzcie resztą mięty i pijcie napój w letniej temperaturze.
Komentarze