Do przygotowania podstawowej wersji kremu na wodzie potrzebujecie zaledwie 3 składników. Jest on jednak tak pyszny, aromatyczny i aksamitny, że może być samodzielnym deserem. Do jego przygotowania wykorzystuje się kawę, a po zamianie kawy na bezkofeinową, mogą go zjeść również dzieci - o ile lubią ten smak. 

Krem na wodzie - do czego?

Gęsty krem na bazie wody ma wiele zastosowań. Możecie oczywiście podać go samodzielnie, np. z przybraniem z pokruszonych ciasteczek, wiórkami czekolady lub polewą. Sprawdzi się też do ozdabiania deserów, jako nadzienie na kruchy spód babeczek. Innym pomysłem jest szybki deser w szklance, z wykorzystaniem chrupiących orzechów, herbatników, pokruszonych batoników lub ciasteczek - wystarczy poukładać je warstwowo, przekładając kremem. Krem na wodzie zyska jeszcze ciekawszy smak w połączeniu z warstwami musu z kwaskowatych owoców, np. porzeczek, wiśni lub malin. Krem urozmaici też ciasta bez pieczenia (na zimno) i torty. Inną opcją jest być może wam znana kawa dalgona na zimno lub ciepło - krem jest również nieodłącznym składnikiem tej wersji kawy. 

Kawowy krem na wodzie - jak zrobić?

Składniki:

  • 140 ml lodowatej wody
  • 35 g kawy rozpuszczalnej 
  • 70 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Do miski miksera wsypcie kawę i cukier, następnie zalejcie wodą (bardzo zimną, prosto z lodówki);
  2. Zacznijcie ubijać mikserem masę - powinna wkrótce się napowietrzyć i zmienić kolor z ciemnobrązowego na beżowy;
  3. Gdy wasz krem na bazie wody uzyska konsystencję bitej śmietany i beżowy kolor, jest już gotowy. Przed podaniem schłodźcie masę w lodówce.

O czym pamiętać, by krem na wodzie wyszedł idealny?

Woda, której użyjecie do tego deseru, powinna być lodowata. Jeśli będzie ona zbyt ciepła, krem nie wyjdzie. Cukier puder również jest niezbędny. Zwykły kryształ lub nawet drobno zmielony, mogą przeszkodzić w ubiciu masy na gładko. 

Kawa rozpuszczalna ma łagodniejszy smak niż zwykła - deser zyska dzięki niej łagodny smak. Dodatkowo, szczypta soli dodana podczas ubijania, podbije smak kremu. Jeśli jednak chcecie, by mus kawowy nabrał wyrazistego i nieco wytrawnego charakteru, możecie wykorzystać płaską łyżeczkę zwykłej kawy mielonej.