Kluski z makiem, makowiec, kutia czy drożdżówki to tylko wybrane, ale nie jedyne dania, w których pojawia się mak. Wspomnieć trzeba również o rozchwytywanych rogalach marcińskich z białym, łagodniejszym w smaku makiem. Z reguły jednak są to dania jesienne i świąteczne - zimowe. O maku warto pamiętać jednak przez cały rok. Kupcie niewielki zapas ziarenek i zużywajcie na bieżąco.
Mak niebieski - właściwości
Mak jest cennym źródłem energii. W 100 g ziarenek jest aż 525 kalorii i jest ciężkostrawny, ale poza makowcem nie jemy go przeważnie w tak dużej ilości. Z reguły jest on dodatkiem do dań, a nie ich głównym składnikiem. Można mu więc wybaczyć wysoką kaloryczność. Sporą ilość kalorii rekompensuje ilość wapnia. W 100 g maku jest ponad 1400 mg tego minerału. Wapń to podstawowy budulec kości i zębów. Jest też niezbędny do pracy wielu enzymów. Pierwiastek reguluje też:
- proces krzepnięcia krwi
- pracę układu hormonalnego i nerwowego
- wspiera działanie mięśni
Mak zawiera również sporo magnezu (347 mg), żelaza (9,76 mg), potasu (719 mg) i fosforu (870 mg).
Dlaczego warto jeść mak?
Jedząc regularnie mak, wzmacniacie kości i dbacie o swój układ nerwowy, ale nie tylko. Ciemne ziarenka ponadto:
- pomagają zwalczać zaparcia
- obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy
- zwiększają odporność
- wzmacniają włosy i paznokcie
Ze względu na ciężkostrawność maku powinny unikać kobiety w ciąży i dzieci poniżej 3. roku życia. Nie jest on wskazany również dla osób zażywających na stałe leki kardiologiczne.
Jak (częściej) wykorzystywać mak w kuchni?
Warto jeść mak częściej i bardziej regularnie niż do tej pory. Świeży niebieski mak ma lekko pikantny smak, dzięki czemu będzie doskonałym dodatkiem do różnych sałatek i surówek. Możecie też posypywać nim owsianki, gryczanki, budyń i ryżanki na słodko. Jego smak nie będzie przeszkadzał też w koktajlach i sokach owocowych. Z maku możecie zrobić również pastę do chleba. Wystarczy zmielić jego ziarna z ciecierzycą i przyprawić musztardą.
Komentarze