Ogórki w zalewie curry smakują inaczej niż klasyczne kiszone czy konserwowe. Mają lekko korzenny, słodko-kwaśny smak.  Uzupełnią i podkreślą też smak mięsa ze schabu czy pieczeni. Dodajcie je do kanapek z takim mięsem, a uzyskacie ciekawe połączenie. Będą też świetne do mięsa wołowego, np. zrazów. Takie ogórki doskonale będą smakować również w pastach do chleba, np. z twarogiem. Zrobicie je w bardzo prosty i szybki sposób. Przygotujcie od razu kilka kilogramów, bo rozejdą się na pniu. 

Jak wybrać ogórki na przetwory?

Ogórki w zalewie curry to doskonały pomysł na oryginalne w smaku przetwory. Jeśli obrodziło u was ogórkami i brakuje wam już pomysłu na kolejne przepisy, wykorzystajcie tę oryginalną recepturę. Połączenie swojskich, słodkich, młodych ogórków z indyjską mieszanką przypraw wydaje się dość "egzotyczne", ale naprawdę działa. Takie ogórki świetnie komponują się z wyrazistymi przyprawami - jeśli nie wierzycie, sprawdźcie też inne nasze przepisy, np. pikantne ogórki z chilli lub ogórki musztardowe.

Do przygotowania przetworów wybierzcie ogórki gruntowe od sprawdzonego plantatora, który nie nadużywa nawozów. Najlepsze będą warzywa z własnego ogródka. Nie używajcie też zbyt dużych sztuk. W tym przepisie wykorzystujemy podłużne ćwiartki ogórków, jednak wyrośnięte, starsze ogórki mają też zwykle przerośnięte gniazda nasienne i mnóstwo wody w środku. Wtedy będziecie musieli wydrążyć większą część ogórka. Doskonałe będą ogórki średniej wielkości.

Ogórki curry - przepis

Składniki na ogórki:

  • 3 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
  • 0,5 łyżeczki gorczycy (do każdego słoika)
  • kwiaty kopru (po 1 do każdego słoika)
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 liść laurowy (do każdego słoika)
  • 2 liście selera korzeniowego (do każdego słoika)

Składniki na zalewę:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 3 czubate łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej 
  • 1,5 szklanki cukru 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznijcie od przygotowania zalewy. Wlejcie do garnka wodę, ocet, dodajcie cukier, 1 łyżkę soli kamiennej niejodowanej i przyprawę curry;
  2. Dokładnie wymieszajcie, zagotujcie i gotujcie przez ok. 3-4 minuty. Następnie zestawcie zalewę z ognia i wystudźcie;
  3. Na dno każdego słoika włóżcie po 1 liściu laurowym, po pół łyżeczki gorczycy i po 2 liście selera korzeniowego;
  4. Ogórki obierzcie, pokrójcie wzdłuż w ćwiartki i odkrójcie gniazda nasienne. Ułóżcie je pionowo w słoikach i zalejcie wystudzoną zalewą;
  5. Następnie zapasteryzujcie przetwory w piekarniku, wygotujcie słoiki w wodzie lub wyparzcie je w zmywarce; 
  6. Ogórki curry będą gotowe już na drugi dzień po przygotowaniu, ale możecie je potrzymać nieco dłużej, by przeszły przyprawami.