Te 3 niezłe ziółka zwykle występują w różnych daniach same, jako ważne, ułatwiające trawienie dodatki do ciężkich, zawiesistych zup (m.in. grochówki czy zupy fasolowej), tłustych gulaszów, kapusty i innych wzdymających dań. Jedno z nich jest znacznie bardziej popularne w wersji do picia, ale w sezonie da się je zrobić również jako zupę, sparzyć lub zblanszować i zużyć do surówki, podsmażyć jak szpinak z czosnkiem lub przemycić do naleśników i innych placków. O smak naparu nie musicie się martwić. Istnieje też specjalny dodatek dla tych, którzy lubią przełamać sobie czymś smak „zielska”. Składnik ten również pomaga na przejedzenie. Podamy recepturę podstawową, do której dodatek wrzuca się opcjonalnie.

Jakie zioła na lepsze trawienie stosować?

Jeśli często zdarzają wam się problemy trawienne, koniecznie uzupełnijcie zapas ziołowych herbatek. Nie zastąpią one leków (i nimi nie są), ale pomogą wam odzyskać komfort i lekki brzuch. Wśród najlepszych ziół na trawienie znajduje się:

  • mięta
  • prawoślaz
  • mniszek lekarski
  • chaber bławatek
  • nasiona kopru włoskiego
  • rumianek
  • szałwia
  • anyż
  • nagietek

Istnieją też inne zioła, których niemal na pewno używacie w kuchni. Najprawdopodobniej macie je już w domu, co znacznie ułatwia przygotowanie naparu od ręki. Chaber bławatek czy anyż stosuje się zdecydowanie rzadziej niż tę „złotą trójkę”.

W naparze z 3 ziół znajdują się:

  • suszona pokrzywa

Zawarta w pokrzywie sekretyna pobudza trzustkę i wzmaga produkcję żółci przez wątrobę oraz soków żołądkowych. Pokrzywa dzięki temu reguluje i ułatwia trawienie. Ziele pokrzywy ponadto wzmacnia naczynia krwionośne, włosy, skórę i działa przeciwzapalnie. Możecie ją pić również dla urody i podczas infekcji. 

  • nasiona kminku

Kminek działa rozkurczowo. Przynosi ulgę i komfort przy uczuciu ściśniętego żołądka. Pomaga ograniczyć powstawanie gazów, pozbyć się kolki jelitowej i reguluje pracę układu trawiennego. 

  • majeranek

Picie naparu na trawienie z majerankiem Działa rozkurczowo i wiatropędnie, łagodzi wzdęcia i bóle brzucha. Ponadto stymuluje trawienie, dzięki czemu może być stosowany w niestrawności. Można stosować go wspomagająco w leczeniu zgagi. W badaniach udowodniono również skuteczność ekstraktów z majeranku w leczeniu wrzodów.

Dla smaku i dobrego samopoczucia dodajcie też świeży, starty imbir. Pobudza on wydzielanie soków żołądkowych, żółci w wątrobie i śliny, niezbędnych do sprawnego trawienia. Pomaga też pozbyć się wzdęć, mdłości i ogranicza wymioty, a przy tym zwiększa apetyt. Do przygotowania 1 l naparu potrzebujecie po 2 łyżki suszonej pokrzywy (możecie wyciągnąć ziele z torebki herbaty ziołowej) i suszonego majeranku oraz 2 łyżeczki nasion kminku. Jeśli chcecie zrobić mniejszą ilość, zmniejszcie proporcjonalnie ilość składników o połowę. 

Napar na trawienie z 3 ziół

Składniki:

  • 2 łyżki suszonej pokrzywy
  • 2 łyżeczki nasion kminku
  • 2 łyżki suszonego majeranku

Opcjonalnie: ok. 1 cm świeżego imbiru.

Sposób przygotowania:

  1. Wsypcie do dzbanka (najlepiej z zaparzaczem wszystkie sypkie zioła i 1 cm startego imbiru. 
  2. Zalejcie 1 litrem gorącej (ale nie wrzącej) wody i parzcie przez ok. 15 minut. 
  3. Pijcie napar na ciepło. Jeśli przestygnie, możecie podgrzać dzbanek za pomocą podgrzewacza.
  4. Można też przelać go do butelki termicznej i pić przez cały dzień małymi łyczkami. 

Źródło przepisu: Agnieszka Mielczarek - Jedz Inaczej (YouTube)