Nie od dziś wiadomo, że kiszonki mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Większość z nas chętnie pije zakwas buraczany i wykorzystuje do ostatniej kropelki sok z kiszeniaków. Kwaśny płyn spod kiszonej kapusty ma mniejszą popularność, a szkoda. Jego moc jest wielka

Sok z kiszonej kapusty - 3 najcenniejsze właściwości

Kapusta w wyniku fermentacji nie tylko nie traci swoich wyjściowych wartości odżywczych, ale też nabywa nowe. Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa, którą szczególnie warto włączyć do codziennego menu w okresie jesienno-zimowym. 3 najbardziej znane efekty picia soku spod kiszonej kapusty to:

  1. Naturalne wzmocnienie odporności
  2. Przyspieszenie przemiany materii i poprawa metabolizmu
  3. Obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu

Jednak ten napój ma zdecydowanie więcej korzystnych oddziaływań na cały nasz organizm, o których mogliście dotąd nie słyszeć. 

Jak działa sok z kiszonej kapusty? Tego mogliście nie wiedzieć

Dobrej jakości sok z kiszonej kapusty to nie tylko skarbnica witamin z grupy B oraz witaminy C. Zawiera on również beta-karoten, witaminy E, P i K. Znajduje się w nim także witamina U (która ma działanie przeciwzapalne) oraz niezbędne dla naszego zdrowia sole mineralne: wapń, żelazo, jod, potas i magnez. Innym pierwiastkiem, który również znajduje się w składzie tego napoju, jest siarka, która korzystnie wpływa na kondycję naszych włosów, skóry oraz paznokci. 

Picie soku z kiszonej kapusty wspomaga działanie naszego mózgu oraz przyczynia się do poprawy pracy serca, ponieważ wykazuje działanie wzmacniające ścianki naczyń krwionośnych. Na dodatek może opóźniać procesy starzenia i zapobiegać przeziębieniom.

Sok z kiszonej kapusty dostarcza nam wielu mikroelementów, pożądanych przy redukcji wagi, a także błonnika, dzięki któremu zwiększa się uczucie sytości. Napój wspiera perystaltykę jelit, a także oczyszczanie organizmu z toksyn oraz zapobiega wzdęciom i zaparciom

Sok z kiszonej kapusty - ile pić i kiedy?

Jeżeli nie piliście wcześniej soku z kiszonej kapusty, to warto (tak samo, jak w przypadku zakwas buraczanego) na początek dawkować sobie ten napój i obserwować swój organizm oraz jego reakcje. Jeśli nie jesteście przyzwyczajeni i nie spożywacie na co dzień wielu kiszonek, zbyt duża ilość soku na raz może wywołać u was działanie przeczyszczające. Dlatego najlepiej zacznijcie od maksymalnie 100 ml soku rano, na czczo. Drugą taką samą porcję pijcie wieczorem. 

Kiedy zauważycie, że dobrze reagujecie na napój, możecie zwiększyć jego ilość do 200 ml 2x dziennie przez ok. 2 tygodnie. Sok z kiszonej kapusty możecie też pić regularnie w znacznie mniejszych ilościach w celach profilaktycznych (zwiększenie odporności). 

Warto jednak pamiętać, żeby nie przesadzić z częstotliwością oraz ilością i zachować rozsądny umiar w spożywaniu soku z kiszonej kapusty. Ten płyn zawiera bowiem dużą ilość soli. Bardzo ważne jest zatem stopniowe przyzwyczajanie organizmu do kiszonego płynu, nieprzekraczanie dziennej porcji oraz ograniczenie słonych produktów w dni, w które będziecie pić sok spod kiszonki. 

Sok z kiszonej kapusty - przeciwwskazania

Soku z kiszonej kapusty powinny unikać osoby zmagające się z przewlekłymi schorzeniami układu pokarmowego. Mimo wielu prozdrowotnych właściwości i zalet tego napoju, nie możecie go stosować, jeśli macie problem z nadciśnieniem tętniczym, schorzeniami nerek czy żołądka. U osób z zespołem jelita drażliwego sok z kiszonej kapusty może powodować wzdęcia oraz biegunki, więc przy takich dolegliwościach zdecydowanie nie jest polecany. Także, jeśli chorują wasze jelita lub wątroba, koniecznie skonsultujcie z lekarzem pierwszego kontaktu chęć włączenia tego napoju do jadłospisu.