Pieczeń z karkówki to tani i efektowny obiad. Jeżeli wyjdzie soczysta, to nie będzie potrzebować nawet dodatkowego sosu. Wystarczy jej jedynie towarzystwo ziemniaków i surówki. Aby zaserwować idealne danie, musicie jednak najpierw odpowiednio przygotować mięso. Przyda wam się do tego... strzykawka.

Jak przygotować karkówkę, by wyszła soczysta? 

Aby przyrządzić soczystą karkówkę, trzeba zamknąć w niej dodatkową wilgoć. W tym celu wystarczy nastrzyknąć mięso zalewą z przyprawami. Takie działanie sprawi, że danie będzie nie tylko ociekało sokami, ale również stanie się wyjątkowo aromatyczne i dobrze doprawione.

W tym celu zagotujcie wodę z solą, pieprzem, rozmarynem, liściem laurowym, ziarnami jałowca i czosnkiem. Zalewę wystudźcie, przecedźcie i nastrzyknijcie nią mięso w kilku miejscach. Do 1-kilogramowej karkówki będziecie potrzebować około szklankę takiego płynu. Karkówkę owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie obsmażcie mięso na patelni, przyprawcie je z wierzchu i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 2 godziny.  

Jak wybrać dobrą karkówkę? 

Kupując karkówkę, powinniście zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Po pierwsze mięso nie powinno być duże. Mniejsze kawałki pochodzą zazwyczaj od młodszych zwierząt, a co za tym idzie, mają delikatniejsze mięso. Najlepsze będą porcje 1 do 1,5 kg. 

Zwróćcie również uwagę na kolor przerostów - im jaśniejsze, tym mięso młodsze i lepsze w smaku. Świeżość mięsa możecie również poznać po wyglądzie. Sina barwa, jak również lepka, śluzowa otoczka oznaczają, że produkt zapewne już od dłuższego czasu leży w sklepowej lodówce.