Herbatka z listków natki pietruszki to bardzo wartościowy napój. W połączeniu z mocą miodu i świeżo wyciśniętego soku z cytryny, działa na nasz organizm jak naturalna tarcza ochronna. Warto ją pić regularnie, szczególnie w okresach zwiększonej podatności na przeziębienia oraz wirusy.
Herbatka mocarza, czyli napar z natki pietruszki - jak działa?
Świeża natka pietruszki to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera najwięcej witaminy C spośród wszystkich dostępnych w Polsce owoców i warzyw (100 g aż 180 mg – to nawet 4x więcej niż w dojrzałej pomarańczy). Dzięki takiemu stężeniu "witaminy odporności", jedzenie świeżej naci pozwala nam lepiej przyswajać żelazo, regenerować naskórek oraz wzmacniać kości i cały układ immunologiczny.
W składzie natki pietruszki występują również witaminy A, E, K, a także witaminy z grupy B oraz kilka drogocennych dla naszego zdrowia minerałów, takich jak potas, sód, wapń, magnez i fosfor. Z kolei inna substancja, którą prawdopodobnie kojarzycie tylko z marchewką (beta karoten), sprawia, że nasza skóra jest zdrowa i promienna.
Jedząc nać, nie tylko zwiększacie swoją odporność, dbacie też o wzrok i wspieracie odbudowywanie flory bakteryjnej żołądka. Dodatkowo, naturalne kwasy i olejki eteryczne, obecne w tej wartościowej roślinie, pobudzają wydzielanie śliny i soków żołądkowych, przyspieszając procesy trawienne. Świeża natka pietruszki jest także naturalnym diuretykiem, co oznacza, że działa delikatnie moczopędnie oraz pozwala usunąć nadmiar wody z organizmu, wspomagając pracę nerek. Natka pietruszki ma również właściwości odświeżające oddech.
Herbatka z natki pietruszki, do której przygotowania użyjecie też odrobiny miodu i soku z cytryny, to prawdziwa bomba witaminowa. W połączeniu ze zbilansowanym jadłospisem oraz odpowiednią dawką ruchu, pomoże wam zrzucić nadprogramowe kilogramy i naturalnie wzmocnić odporność w trwającym sezonie przeziębieniowym.
Wzmacniająca herbatka z natki pietruszki - przepis
Składniki:
- 4 gałązki świeżej natki pietruszki
- 500 ml wody
- 2 łyżki miodu
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
- Świeże gałązki natki pietruszki obierzcie z listków;
- Listki przełóżcie do rondelka i zalejcie zimną, przefiltrowaną wodą;
- Podgrzewajcie miksturę powoli na bardzo małym ogniu przez ok. 15 minut;
- Zdejmijcie rondelek z kuchenki i odstawcie do przestudzenia;
- Kiedy napar przestygnie, przecedźcie go;
- Do płynu dodajcie 2 łyżki miodu i dolejcie sok świeżo wyciśnięty z cytryny;
- Całość wymieszajcie i macie gotową zdrową herbatkę z natki pietruszki.
Gotowy napar z natki pijcie najlepiej na czczo i na ciepło. 1 szklanka dziennie pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie całego waszego organizmu.
Komentarze