Herbatka z listków natki pietruszki to bardzo wartościowy napój. W połączeniu z mocą miodu i świeżo wyciśniętego soku z cytryny, działa na nasz organizm jak naturalna tarcza ochronna. Warto ją pić regularnie, szczególnie w okresach zwiększonej podatności na przeziębienia oraz wirusy. 

Herbatka mocarza, czyli napar z natki pietruszki - jak działa?

Świeża natka pietruszki to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera najwięcej witaminy C spośród wszystkich dostępnych w Polsce owoców i warzyw (100 g aż 180 mg – to nawet 4x więcej niż w dojrzałej pomarańczy). Dzięki takiemu stężeniu "witaminy odporności", jedzenie świeżej naci pozwala nam lepiej przyswajać żelazo, regenerować naskórek oraz wzmacniać kości i cały układ immunologiczny.

W składzie natki pietruszki występują również witaminy A, E, K, a także witaminy z grupy B oraz kilka drogocennych dla naszego zdrowia minerałów, takich jak potas, sód, wapń, magnez i fosfor. Z kolei inna substancja, którą prawdopodobnie kojarzycie tylko z marchewką (beta karoten), sprawia, że nasza skóra jest zdrowa i promienna.

Jedząc nać, nie tylko zwiększacie swoją odporność, dbacie też o wzrok i wspieracie odbudowywanie flory bakteryjnej żołądka. Dodatkowo, naturalne kwasy i olejki eteryczne, obecne w tej wartościowej roślinie, pobudzają wydzielanie śliny i soków żołądkowych, przyspieszając procesy trawienne. Świeża natka pietruszki jest także naturalnym diuretykiem, co oznacza, że działa delikatnie moczopędnie oraz pozwala usunąć nadmiar wody z organizmu, wspomagając pracę nerek. Natka pietruszki ma również właściwości odświeżające oddech. 

Herbatka z natki pietruszki, do której przygotowania użyjecie też odrobiny miodu i soku z cytryny, to prawdziwa bomba witaminowa. W połączeniu ze zbilansowanym jadłospisem oraz odpowiednią dawką ruchu, pomoże wam zrzucić nadprogramowe kilogramy i naturalnie wzmocnić odporność w trwającym sezonie przeziębieniowym. 

Wzmacniająca herbatka z natki pietruszki - przepis 

Składniki:

  • 4 gałązki świeżej natki pietruszki
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Świeże gałązki natki pietruszki obierzcie z listków;
  2. Listki przełóżcie do rondelka i zalejcie zimną, przefiltrowaną wodą;
  3. Podgrzewajcie miksturę powoli na bardzo małym ogniu przez ok. 15 minut;
  4. Zdejmijcie rondelek z kuchenki i odstawcie do przestudzenia;
  5. Kiedy napar przestygnie, przecedźcie go;
  6. Do płynu dodajcie 2 łyżki miodu i dolejcie sok świeżo wyciśnięty z cytryny;
  7. Całość wymieszajcie i macie gotową zdrową herbatkę z natki pietruszki.

Gotowy napar z natki pijcie najlepiej na czczo i na ciepło. 1 szklanka dziennie pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie całego waszego organizmu.