Po latach przekonałam się, że ciocie miały rację, ale słuszność ich porad potwierdziłam w inny sposób. Napar z geranium ma piękny, cytrusowo-różany zapach (który uwalnia się po poszarpaniu i potarciu liści), ale nie chodzi mi tylko o ich przyjemny, świeży aromat. Roślina i herbata z jej liści ma zdecydowanie więcej do zaoferowania.
Geranium - właściwości znane i nieznane
Na pewno wiele razy widzieliście tę roślinę - na parapetach u sąsiadów lub na klatkach schodowych. Geranium to inaczej pelargonia szorstka. Pochodzi ona z Afryki, w Europie pojawiła się w XIX w. jako roślina ozdobna i lecznicza. Olejek eteryczny z geranium (i jego substancję aktywną - geraniol) używa się m.in. do produkcji perfum czy kosmetyków. Jest on też również konserwantem, a w połączeniu z innymi olejkami, np. lawendowym, odstrasza owady, w tym komary.
Oprócz geraniolu zawiera on m.in.:
- antyoksydacyjne flawonoidy
- ochronne kwasy organiczne
- regenerującą i odżywczą witaminę C
- oczyszczające garbniki, które pobudzają wytwarzanie soków żołądkowych i żółci - wspierają wątrobę i układ pokarmowy.
Olejek z geranium sprawdza się jednak również w innych rolach. Geranium można aromatyzować ciasta i inne słodkie wypieki, galaretki, syropy, dżemy i inne dania. Ma też wiele korzyści dla samopoczucia. Inna jej zwyczajowa nazwa to anginka. Ta nazwa wyraźnie podpowiada, jak działa geranium.
Dlaczego warto pić napar z geranium?
Olejek eteryczny uwalniający się podczas parzenia geranium działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo i antyseptycznie. Koi on również ból gardła i dolegliwości górnych dróg oddechowych - zarówno w formie naparu, jak i gazowej (do inhalacji). Napar z geranium ponadto obniża ciśnienie, pomaga też złagodzić lęk i niepokój. Wspiera on również gospodarkę hormonalną i działa moczopędnie.
Olejek z geranium (w tym herbata z anginki) ponadto łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS) i menopauzy. Pobudza układ nerwowy, a jednocześnie rozluźnia i poprawia samopoczucie podczas miesiączki lub przed nią. Wystudzona herbata z geranium nadaje się również do płukania gardła przy infekcjach.
Jak zrobić herbatę z geranium?
Do przygotowania naparu będzie potrzebne kilkanaście liści. Nie przejmujcie się, że ogołocicie roślinę. Wystarczy przyciąć ją na wysokość, a ponownie szybko zgęstnieje i rozkrzewi się na boki. Przepis podaję na 2 litry herbaty. Smakuje wspaniale również bez cukru i możecie pić ją przez cały dzień. Jeśli chcecie zaparzyć mniejszą porcję, po prostu podzielcie ilość składników na pół. Jeśli wolicie, do naparu możecie dodać 3 torebki ulubionej czarnej herbaty, ale napar z anginki będzie pyszny również bez dodatków.
Herbata z geranium - przepis
Składniki:
- 2 litry wody
- 12-15 liści geranium z ogonkami i łodyżkami
Sposób przygotowania:
- Porwijcie lub potnijcie drobno liście wraz z łodyżkami. Uwolnicie w ten sposób więcej olejków eterycznych. Łodyżki dodatkowo możecie rozbić lekko tłuczkiem.
- Przełóżcie liście do dzbanka i zalejcie 2 litrami wody w temp. 80-90 st. C.
- Przykryjcie i zaparzcie, pijcie na gorąco lub na zimno. Możecie to robić przez cały dzień.
Źródło przepisu: Olga Smile
Komentarze