Zwykłe obierki, czyli kuchenny odpad, który zwykle po prostu wyrzuca się do kosza, to ekologiczny i skuteczny sposób na czysty jak łza piekarnik. Wystarczy wysypać je na blachę, wsunąć do nagrzanego urządzenia i odczekać 30 minut, żeby naturalne kwasy zawarte w owocach zaczęły pracować, a w rezultacie rozpuściły cały tłuszcz. Jeśli zamierzacie upiec szarlotkę lub chętnie chrupiecie świeże jabłka, surowiec do ekologicznego i ekonomicznego czyszczenia piekarnika macie pod ręką. Obierki z jabłek to prosty sposób na doprowadzenie jego wewnętrznych ścianek do porządku. Urządzenie warto myć na bieżąco, po każdym użyciu lub raz w tygodniu, podczas rutynowego sprzątania mieszkania. Wtedy będziecie mieć pewność, że domowe metody, które są neutralne i bezpieczne dla naszego zdrowia, skutecznie poradzą sobie z tłustym osadem wewnątrz kuchennego sprzętu. 

Jak wyczyścić piekarnik naturalnymi metodami?

Jest kilka sposobów na czyściutki piekarnik, które nie wymagają użycia detergentów, a w zamian polegają na naturalnych właściwościach owoców. Jednym z nich jest użycie cytryny. Wystarczy włożyć do nagrzanego do 150 st. Celsjusza piekarnika naczynie żaroodporne, wypełnione litrem wody z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z 4 cytryn. Po 20 minutach naczynie można już wyciągnąć, a chwilę później (kiedy piekarnik całkowicie ostygnie) zmyć wewnętrzne zabrudzenia czystą, wilgotną szmatką. 

Do czyszczenia wnętrza piekarnika możecie użyć także soku z innych cytrusów, np.

  • grejpfruta
  • limonki
  • pomarańczy

Wszystko zależy od tego, co aktualnie macie pod ręką. Sprawdzi się tutaj również mieszanka soków, np. z 2 cytryn i 2 grejpfrutów. 

Inną domową metodą jest mycie kuchennego urządzenia wodą z octem. Patent sprawdza się zarówno do usuwania przypieczonego tłuszczu, jak i rutynowego mycia sprzętu. Wystarczy wymieszać ocet jabłkowy z wodą w proporcji 1:1, tak przygotowaną mieszankę przelać do pojemnika z atomizerem i spryskać nią dokładnie oraz obficie całe wnętrze piekarnika. Po kilku minutach można już myć urządzenie. Ocet naturalnie zmiękczy tłuszcz i pomoże w łatwy sposób usunąć pozostałe zabrudzenia, a na dodatek nie przenika do potraw, a więc nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia. Na koniec trzeba przetrzeć piekarnik w środku świeżą szmatką i czystą wodą oraz pozostawić urządzenie otwarte, żeby ostry zapach octu wywietrzał. 

Jak wyczyścić piekarnik obierkami jabłek?

Obierki z jabłek, jak i całe owoce, zawierają kwas jabłkowy, który słynie ze swoich właściwości bakteriobójczych, przeciwgrzybiczych, a nawet lekko wybielających. To całkowicie naturalna substancja, która skutecznie rozpuści tłuste zabrudzenia z wnętrza waszego piekarnika. Wystarczy, że rozsypiecie skórki z jabłek na blaszce i wstawicie całość do nagrzanego do 150 st. Celsjusza urządzenia. 

Po upływie pół godziny, wyjmijcie wysuszone obierki, poczekajcie, aż piekarnik całkowicie ostygnie, a następnie jego wnętrze przetrzyjcie mokrą szmatką. Ważne, żeby obierki były świeże, to znaczy do czyszczenia piekarnika nie zbieramy przez kilka dni skórek z jabłek, tylko obieramy i zużywamy je na bieżąco.