Odwiedzając sklepy z artykułami kuchennymi, znajdziecie w nich ogromny wybór akcesoriów do mieszania. Najchętniej sięga się po drewniane łyżki oraz łopatki, która są używane podczas gotowania w niemal w każdym polskim domu. Lubimy je za to, że nie rysują powierzchni naczyń i nie topią się w gorących sosach. Są też lekkie i ładnie wyglądają. Okazuje się jednak, że mimo licznych zalet, mają też 1 ogromną wadę – mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Drewniane łyżki i akcesoria kuchenne - co musicie o nich wiedzieć?

Drewniane akcesoria kuchenne używane na co dzień są siedliskiem bakterii. Wynika to z tego, że wilgotne drewno jest idealnym miejscem dla rozwoju drobnoustrojów. Dodatkowo takich łyżek czy łopatek zazwyczaj nie myje się w zmywarkach z obawy przed ich zniszczeniem, co jeszcze bardziej potęguje możliwość namnażania się zarazków. Możecie nie dopilnować ich odpowiedniej higieny i kwestii suszenia.

Drewniana łyżka lub łopatka może być groźna dla zdrowia też z uwagi na fakt, że jest bardzo podatna na wszelkiego rodzaju pęknięcia. Gdy tak się stanie – należy ją od razu wyrzucić. Jeśli tego nie zrobicie – w każdej najmniejszej szczelinie nagromadzą się groźne dla naszego zdrowia bakterie, których nie będziecie w stanie usunąć. W dodatku drobnoustroje będą się cały czas namnażać.

Drewniane łyżki i akcesoria kuchenne - jak je myć, żeby nam nie szkodziły?

Jeśli zdecydujecie się na kupno takiego  przyboru kuchennego – powinniście wybrać twarde drewniane łyżki lub łopatki. Najlepsze będą te wykonane z drewna oliwnego, klonowego lub orzechowego. Łyżki sosnowe są tańsze, jednak są miękkie, przez co mogą wchłonąć więcej soków i oleju.

Pamiętajcie również, by po skończonym gotowaniu umyć je bardzo dokładnie ręcznie, używając do tego celu gorącej wody i łagodnego detergentu. Następnie pozostawcie je do całkowitego wyschnięcia w przewiewnym miejscu (nie chowajcie ich jeszcze mokrych do szuflady). Nie wycierajcie drewnianych akcesoriów kuchenną ściereczką – w ten sposób również mogą się przedostawać zarazki.