Od połowy listopada trwa sezon na mandarynki. Dlaczego warto jeść te cytrusy i jak wybrać najsłodsze, dojrzałe oraz wyjątkowo soczyste? 

Wartości odżywcze świeżych mandarynek 

Mandarynki, podobnie jak pozostałe cytrusy, są smaczną skarbnicą witaminy C. Wystarczy zjeść 2 owoce dziennie, by zaspokoić przeciętne dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę (zawartość witaminy C to 26,7 mg w 100 g, czyli 38% dziennego zapotrzebowania). To pierwsza ich ogromna zaleta. Jednak wpływ mandarynek na nasz organizm obejmuje dodatkowo co najmniej 6 zdrowotnych efektów.

Witamina C nie tylko wzmacnia naszą odporność, obniża także ryzyko rozwoju chorób serca. Regularne jedzenie mandarynek naturalnie chroni nas przed nadciśnieniem i odkładaniem się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych

Soczyste owoce zawierają również spore ilości witaminy A, która jest naturalnym przeciwutleniaczem (podobnie jak witamina C), a więc wspomaga pracę naszego układu odpornościowego, co jest szczególnie ważne w sezonie infekcji, a także hamuje działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy starzenia. Wspomniana witamina ma też korzystny wpływ na kondycję naszej skóry i chroni przed chorobami oczu. Jest również niezbędna w okresie wzrostu (a więc zdecydowanie warto częstować mandarynkami dzieci), pozytywnie wpływa na budowę silnych kości oraz zębów. Mamy już na początek 3 korzyści z jedzenia tych słodkich owoców. 

Przeciwutleniacze zawarte w mandarynkach (witamina C i nobiletyna) chronią nas przed wieloma chorobami mózgu. Nobiletyna pomaga również pozbyć się nadprogramowych kilogramów, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń krwionośnych

Świeże mandarynki dostarczają nam błonnika pokarmowego, który zwiększa uczucie sytości. Dodatkowo, zawarte w tych pysznych owocach kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy), naturalnie regulują trawienie oraz przyspieszają oczyszczanie organizmu z toksyn

Ponieważ, jak większość owoców, mandarynki składają się przede wszystkim z wody (85%), przynoszą nam orzeźwienie i znakomicie nawadniają. Dodatkowo świeże cytrusy zawierają cenne pierwiastki:

  • wapń
  • żelazo
  • magnez
  • potas
  • cynk 
  • fosfor
  • sód
  • kwas foliowy

Podsumowując, jedzenie już 2 sztuk mandarynek dziennie naturalnie poprawia naszą odporność, wspiera zdrowie mózgu, zapobiega nadmiernemu odkładaniu tłuszczu w organizmie, chroni serce, korzystnie wpływa na urodę oraz nawadnia

Jak wybrać słodkie mandarynki?

Jeśli chcecie mieć pewność, że wybrane przez was owoce będą przyjemnie słodkie, szukajcie mandarynek o intensywnie pomarańczowej barwie. Blade, żółtawe czy wręcz zielone na bank będą kwaśne. Wybierajcie też takie owoce, które mają cienką skórkę. Im delikatniejsza mandarynka, tym słodsza. Warto je zważyć w dłoni. Jeżeli mandarynka jest wyraźnie ciężka, to oznacza, że ma w sobie dużo pysznego soku. Lżejsze owoce prawdopodobnie są przeleżałe, a więc w środku już wysuszone. Zwróćcie też uwagę na ich kształt - im bardziej okrągły, tym większa szansa, że będą bardzo słodkie

Najlepiej smakują mandarynki dość miękkie, ale też sprężyste. Nie bierzcie bardzo twardych ani takich zupełnie miękkich. Idealnie dojrzałe mandarynki pachną mocno cytrusowo, warto więc kierować się również ich świeżym zapachem.