O ile kolacja wigilijna jest postna i dość lekka (nie licząc smażonego karpia czy kapusty z grochem), tak kolejne świąteczne dni są zdecydowanie bogatsze i tłustsze. Oprócz jedzenia częściej, ale mniejszych porcji, pomoże wam też coś innego. Zajrzyjcie do swoich szuflad i przegródek z przyprawami. Przygotowujcie codziennie ten napar, a nie będziecie musieli sobie odmawiać kolejnej dokładki serniczka. Jeśli już świętować, to na całego.
Zioła na lekki brzuch - co wrzucić do filiżanki?
Trawienie po świątecznym obżarstwie przyspieszą zioła i przyprawy, które pobudzają wydzielanie soków trawiennych i żółci w wątrobie. Do takich ziół należy m.in.:
- mięta pieprzowa
- rozmaryn
- kminek
- piołun
- tymianek
- bazylia
- imbir
- mniszek lekarski
- prawoślaz
- ostropest
- koper włoski (nasiona)
Na pewno macie przynajmniej jedno z tych ziół u siebie w domu. Wiele z nich używacie na pewno do przyprawiania dań. W przyprawie do piernika często pojawia się anyż. Ma on charakterystyczny, słodko-korzenny smak, który niektórym przypomina smak syropu na gardło. Skojarzenia, ze względu na bogate właściwości anyżu, są całkiem trafne.
Jak działa napar z anyżu?
Ziarna anyżu, oprócz tego, że wzmagają produkcję soku żołądkowego, działają też wiatropędnie i rozkurczowo. Wiedzą o tym wszystkie młode mamy i niemowlęta, które zwykle mają okazję dość wcześnie ich spróbować na kolkę jelitową. Napar z anyżu pomoże też:
- zwalczyć ból brzucha
- usunąć zgagę
- pozbyć się nudności i zaparć
Anyżowa herbatka ma też inne korzyści:
- działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo (w tym na bóle miesiączkowe)
- rozgrzewa i pobudza krążenie
- łagodzi kolki i wspiera walkę z chorobami jelit
- zwiększa laktację u karmiących mam
Napój z anyżu poza tym pomaga przy dolegliwościach górnych dróg oddechowych. Działa wykrztuśnie oraz łagodzi objawy zapalenia oskrzeli i krtani.
Jak zrobić napój z anyżu?
Zalejcie 2 łyżeczki mielonych nasion anyżu 1 szklanką wody. Zagotujcie i gotujcie przez kolejne 10 minut. Następnie odcedźcie wywar. Pijcie maksymalnie 3 razy dziennie po pół szklanki. Jeśli nie przepadacie za charakterystycznym, „aptecznym” smakiem anyżu, możecie go zamaskować plastrem pomarańczy i niewielkim dodatkiem miodu lub zmieszać czarną herbatę liściastą z ziarnami anyżu i zrobić taki, mieszany napój. Napar będzie słabszy, ale również przyniesie ulgę.
Komentarze