Niepozorna z wyglądu roślina wywodzi się z rodziny kapustowatych. Zazwyczaj można ją znaleźć na obrzeżach lasów liściastych oraz dróg, niekiedy też w zaroślach oraz na miejskich trawnikach. Na pierwszy rzut oka przypomina pospolity chwast, jednak jest to ziele w całości jadalne i bardzo korzystnie oddziałujące na cały nasz organizm.

Czosnaczek pospolity - gdzie go znaleźć i kiedy zbierać?

Czosnaczek pospolity, bo o nim właśnie mowa, jest zielem, które rośnie praktycznie wszędzie w Polsce. Spotkacie go na polach i łąkach, w pobliżu skupisk drzew na nawet na osiedlowych trawnikach. Osiąga wysokość od 20 do 90 cm. Liście ma sercowate, na krawędziach mniej lub bardziej ząbkowane. Niektóre odmiany są podobne do pokrzywy lub bluszczyku kurdybanka. Liście czosnaczka pospolitego z biegiem czasu stają się gorzkie, dlatego najlepiej zbierać je, kiedy są młode, w okresie od kwietnia do czerwca. Czosnaczek z powodzeniem można wykorzystywać go zarówno w kuchni, jak i jako naturalne wsparcie dla zdrowia, szczególnie po 60. roku życia.

Czosnaczek pospolity - dlaczego warto go używać w kuchni?

Jakie działanie na nasz organizm ma ta niepozorna roślinka? Czosnaczek pospolity, dzięki swojemu bogatemu składowi, przede wszystkim redukuje poziom złego cholesterolu, wzmacnia także działanie naszego układu immunologicznego, czyli poprawia odporność. Wykazuje także silne działanie antybakteryjne i antyseptyczne oraz przeciwgrzybicze oraz bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego

Tę roślinę w medycynie ludowej wykorzystuje się również do naturalnej profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego. Czosnaczek pospolity, zrywany w miejscach, które nie leżą blisko autostrad bądź miejsc wzmożonego ruchu aut, skutecznie odtruwa i wzmacnia organizm, działa też moczopędnie oraz rozkurczowo

Pospolite ziele może być również świetnym roślinnym środkiem wspomagającym przy przeziębieniu, grypie, a także infekcjach górnych dróg oddechowych. Ma działanie rozgrzewające i wykrztuśne

Czosnaczek pospolity - co można z niego zrobić?

Czosnaczek pospolity jest nieco cierpki, pikantny, ma wyczuwalny czosnkowy aromat. W smaku trochę przypomina świeżą rukolę, trochę pieczony czosnek. Po ugotowaniu staje się trochę mdły, dlatego polecamy jeść jego liście i młode pędy na surowo. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do past, letnich sałatek, twarożku, a także zup, potraw mięsnych i sosów. Dodadzą im świeżości oraz lekko ostrzejszego smaku. 

Drobno posiekane liście tej rośliny dodane do ciasta sprawią, że otrzymacie pyszny chlebek czosnkowy. Na jego bazie możecie też przygotować pożywny i zdrowy śniadaniowy twarożek. Z nasion tego wartościowego ziela w prosty sposób możecie z kolei przyrządzić domową musztardę

Z czosnaczku zrobicie też skuteczny napar do picia. 1 łyżkę świeżo posiekanych liści zalejcie szklanką wrzącej wody i parzcie pod przykryciem przez ok. 15 minut. Dla smaku możecie dodać odrobinę miodu. Domowy napar z czosnaczku działa przeciwzapalnie, uspokajająco, łagodzi duszności, otwiera drogi oddechowe i ułatwia oddychanie.