Na to, jak wyczyścić blachy z piekarnika, jest sporo sposobów, o których już pisaliśmy. Wspominaliśmy m.in. o zalewaniu blach napojem typu cola, który rozpuszcza brud, a także o pocieraniu ich cebulą posypaną cukrem. Cukier działa jak peeling, a cebula ma kwaśny odczyn, dzięki czemu sok cebulowy pomaga rozpuścić rdzę. Jeszcze skuteczniej działa kamień, ale nie z podwórka. Bez obaw, nic ciężkiego nie musicie targać. Jest to sproszkowany kamień, który stosuje się szczególnie chętnie w Anglii i w Stanach Zjednoczonych. U nas jest mniej popularny (a powinien być bardziej).  

Co to jest kamień winny?

Kamień winny to potoczne określenie winianu potasu. Związek jest jednym ze składników proszku do pieczenia. To substancja całkowicie naturalna - dokładniej produkt uboczny wytwarzania wina. Najczęściej jest on stosowany do pieczenia. Winian potasu dodany do ciasta, nadaje mu objętości, lekkości i gładkości. Dodaje się go do biszkoptów i sufletów, by zachowały lekkość i nie opadały. Można go też używać zamiennie z proszkiem do pieczenia. Środek ponadto przydaje się przy pieczeniu bezy. Stabilizuje białka i zwiększa objętość ubijanej piany z białek. Na 4 białka trzeba użyć zaledwie 1/4 łyżeczkę winianu potasu w proszku.

Winian potasu, podobnie jak soda oczyszczona czy proszek do pieczenia, sprawdza się również jako środek czyszczący. Kamień winny kupicie przez Internet lub w dobrze wyposażonym hipermarkecie, w dziale z produktami do pieczenia.  

Jak wyczyścić blachy z piekarnika za pomocą kamienia winnego?

Posypcie blachę do pieczenia równą, grubszą warstwą winianu potasu. Następnie przelejcie do butelki ze spryskiwaczem ocet i spryskajcie dokładnie blachę. Ocet jest aktywatorem kamienia winnego. Winian potasu, pod wpływem kwasu octowego, rozpuści stary tłuszcz i brud. Odłóżcie blaszkę na co najmniej 8 godzin. Mieszanka w tym czasie zacznie działać.

Im dłużej pozwolicie jej pracować, tym mniej wysiłku będziecie musieli włożyć później. Po minimum 8 godzinach wyszorujcie blaszkę szorstką stroną gąbki do zmywania i odrobiną płynu do mycia naczyń, następnie spłuczcie pod bieżącą wodą i gotowe.