Jaka herbata najlepiej działa na uspokojenie, koi zmysły, i pozwala usnąć? Najpopularniejszą jest melisa. Często polecamy ją sobie wzajemnie, gdy ktoś się zdenerwuje - szczególnie, jeśli złości się na nas. Melisa pomaga też złagodzić migrenę i bóle żołądka. W poszukiwaniu spokoju przed snem sięgamy też często po rumianek i kwiat lawendy - już sam zapach działa kojąco. Co bardziej zainteresowane ziołami osoby sięgają też po herbatę z szyszek chmielu czy po męczennicę (passiflorę), która również poprawia nastrój do poduszki. W zasypianiu pomoże też starannie skomponowana herbatka z liści laurowych z dodatkami. Pomysłem i w smaku przypomina ona nieco herbatę indyjską - z mlekiem i przyprawami.
„Herbata” z liści laurowych na relaks i dobry sen
Olejki eteryczne zawarte w liściach laurowych pomagają się skutecznie odprężyć i rozluźnić. W olejku laurowym znajduje się m.in. linalool, który występuje również w lawendzie. Substancja działa relaksująco i pomaga zredukować stres. Olejek z liści laurowych działa też rozkurczowo - dzięki temu spięte mięśnie wreszcie odpoczną.
Do „herbaty” oprócz liści potrzebujecie również cynamonu (w lasce lub mielonego) i goździków. Cynamon zawiera aldehyd cynamonowy - substancję, która poprawia jakość snu. Przyprawa rozgrzeje was jak ciepła kołdra. Goździki działają przeciwbólowo i uspokajają układ nerwowy. Pomagają też obniżyć ciśnienie - co szczególnie ważne dla zestresowanych nerwusów przed snem. Dodatek mleka złagodzi smak ziołowej, mocno przyprawionej herbatki i ukołysze do snu. Bawarka działa podobnie. Mleko zawiera tryptofan, który ułatwia zasypianie. Herbatkę pijcie na godzinę przed snem.
Aby wzmocnić działanie liści laurowych w herbatce, czasami podpalam też liść laurowy i spalam go jako kadzidło w ceramicznej miseczce.
Jak zrobić herbatę z liści laurowych na dobranoc? Przepis
Składniki:
- 3 duże liście laurowe (suszone lub świeże)
- 3 goździki
- kawałek laski cynamonu (lub duża szczypta mielonego)*
- 50 ml ciepłego mleka
- 500 ml wody
*Jeśli używacie mielonego, dodajcie go po zestawieniu herbaty z ognia.
Sposób przygotowania:
- Rozkruszcie liście. Przełóżcie liście, goździki i laskę cynamonu do garnka i zalejcie wodą. Przykryjcie i wstawcie na duży ogień.
- Gdy woda się zagotuje, zmniejszcie moc palnika na średnią i gotujcie kolejne 3 minuty.
- Zestawcie herbatę z gazu i parzcie kolejne 4 minuty.
- Po 4 minutach odcedźcie napój.
- Zalejcie mlekiem i pijcie od razu, póki gorące.
Komentarze