Po tradycyjnym myciu naczyń w zlewie, a nawet w zmywarce, na talerzach i sztućcach widać czasami smugi i zacieki. Dzieje się tak zazwyczaj, gdy używacie za dużo płynu i nie spłuczecie go dokładnie, a woda jest twarda. Większość z nas ma w domu średnio twardą lub twardą wodę z dużą ilością kamienia, która lubi zostawiać zacieki. Sztućce matowe i zaśniedziałe, które powinny błyszczeć, odbierają apetyt i wyglądają na zaniedbane. Nie świadczy to też najlepiej o samych gospodarzach. Barmani są przyzwyczajeni do pucowania kieliszków, szklanek i sztućców. My mamy dla was sposób, który bez uporczywego polerowania przywróci zmatowiałym sztućcom dawny połysk i elegancki wygląd. Wypróbujcie go przed Wielkanocą i stosujcie nie tylko na wielkie okazje. 

Dlaczego sztućce tracą blask i czernieją? 

Sztućce mają kontakt z wieloma pysznymi, często mocno przyprawionymi i wyrazistymi w smaku daniami czy składnikami, w tym z solą, octem, kwaśnymi owocami czy sosem pomidorowym. Wszystkie te dodatki i składniki (a jest ich jeszcze więcej - wymieniliśmy tylko niektóre) mocno oddziałują na metal. Z czasem mogą spowodować utratę połysku, a przy okazji też odbarwienie i uszkodzenie powierzchni. Szczególnie dobrze widać to na sztućcach niskiej jakości. 

Sztućce dodatkowo czernieją. Jest to skutek reakcji między metalem a używanymi do mycia detergentami, w których często znajdują się związki siarki. W wysokiej temperaturze prowadzą one do czernienia sztućców. Srebrne sztućce czernieją naturalnie również z czasem, na skutek kontaktu z powietrzem. Ten czarny osad to siarczek srebra.

Sztućce matowe i czerniejące da się łatwo doprowadzić do stanu używalności i eleganckiego wyglądu. Wystarczą 2 produkty z kuchni i 15 minut - bez szorowania, polerowania i wydawania pieniędzy na sklepowe detergenty czy nabłyszczacze. 

Jak wyczyścić sztućce? 

Włóżcie do miski lub garnka matowe i zaśniedziałe łyżki, noże i widelce. Posypcie je sporą ilością proszku do pieczenia. Następnie zalejcie sztućce octem. Ocet aktywuje substancje rozpuszczające osad. Zalejcie sztućce gorącą wodą tak, by całkowicie je przykryła. Powstanie piana, w której sztućce powinny moczyć się ok. 15 minut. Po zabiegu kuchennego SPA wyjmijcie sztućce z wody, opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie jak zwykle - bez polerowania. Różnicę zauważycie gołym okiem. Wasze noże, widelce i łyżki będą wyglądać jak z eleganckiej restauracji.