Ugotowane na twardo jajka są pyszne na kanapki z sałatą, pomidorem, ogórkiem i kapką majonezu. To najlepsze wiosenne kanapki, jakie możecie sobie zrobić. Jajka na twardo to też doskonały składnik do sałatek, np. do sałatki nicejskiej i do pasty jajecznej w różnych wariantach: nie tylko ze szczypiorkiem i majonezem, ale również z twarogiem, boczkiem, chrzanem i tuńczykiem. Trudno też wyobrazić sobie bez nich wielkanocny żurek czy barszcz biały. Tuż przed Wielkanocą kupujemy je zdecydowanie częściej niż w innych miesiącach. Sprawdźcie, jak obierać jajka, by zostały w całości - bez irytujących okruchów. Faszerowane jajka będą piękne i całe.

Skąd biorą się problemy z obieraniem jajek?

Świeże, dopiero co zniesione jajka są najsmaczniejsze, ale znacznie trudniej się je obiera. Białkowa błona, która oddziela białko od skorupki, przylega w nich mocno zarówno do białka, jak i skorupki, przez co może „przyklejać” się do białka podczas obierania już po ugotowaniu. To dlatego często podczas obierania świeżych jajek zostaje nam sporo białkowych „okruszków”.

Błonka najlepiej wiąże się z keratyną (białkiem) w kwaśnym środowisku. Dlatego do gotujących się jajek czasami dodaje się plaster cytryny. Wówczas skorupka podczas gotowania na pewno nie popęka i nie wypuści płynnej zawartości.

Aby jajka łatwiej się obierały i błonka łatwo odchodziła od białka, do wody, w której się gotują, możecie też dodać składnik, który ma zasadowy odczyn, np. sodę oczyszczoną. Niektórzy dodają zamiast niej po prostu sól. Istnieje jeszcze 1 zmyślny sposób na to, jak obierać jajka. Nie potrzebujecie do tego żadnych dodatków, a jedynie szklankę, słoik lub garnek z pokrywką. 

Jak obierać jajka sprytnym sposobem?

Przygotujcie szklankę, słoik z wieczkiem lub garnek z pokrywką, jeśli macie do obrania sporo jajek. Przełóżcie do słoika jajko (lub 2, jeśli macie wystarczająco duży), zalejcie wodą (może być z kranu), zakręćcie i potrząsajcie nim przez 10 sekund - jakbyście robili koktajl. Zlejcie wodę, wyjmijcie delikatnie jajko i obierzcie pozostałości skorupek.

Potrząsanie jajkiem na twardo pozwoli bezpiecznie obtłuc skorupkę, a woda skutecznie zamortyzuje wstrząsy. Jeśli zdecydujecie się wykorzystać szklankę, przykryjcie otwór dłonią i potrząsajcie nad zlewem, by nie zachlapać wodą całej kuchni.