Ta potrawa kosztuje niewiele, a przygotowuje się ją w zaledwie w kwadrans. Kapusta pekińska jest łatwo dostępna i niedroga, a jej liście są kruche, słodkawe i szybko się gotują. To idealny materiał do stworzenia błyskawicznego dania o delikatnym smaku. By było podobne do oryginału trzeba je jednak nieco podkręcić dodatkami. 

Co wchodzi w skład bigosu z kapusty pekińskiej?

Tradycyjny bigos to multum składników, takich jak mięso, boczek, kiełbasa, kapusta kiszona, śliwki suszone czy grzyby. Ten uproszczony przepis zawiera w sobie tylko pojedyncze elementy obecne w bigosie staropolskim, takie jak boczek wędzony. W zastępstwie kapusty kiszonej występuje tu kapusta pekińska, która jak pisaliśmy wcześniej, jest lekko słodka. Aby przełamać jej mało wyrazisty smak, dodaje się do bigosu ocet winny, który wspaniale zakwasza potrawę.  

Jakich przypraw użyć do bigosu z kapusty pekińskiej? 

Smak tego dania tworzy się przy pomocy przypraw, wykorzystywanych w bigosie tradycyjnym. Powinniście oczywiście użyć do niego soli, pieprzu i majeranku, które trzeba dodać na samym końcu, po połączeniu wszystkich smaków. Doskonale sprawdzi się tu również kminek i tymianek. Dorzućcie je w trakcie gotowania, tak by potrawa zdążyła przejść ich aromatem. Jeżeli chcecie pogłębić smak bigosu, włóżcie do niego również odrobinę powideł śliwkowych. Zróbcie to na chwilę przed tym, jak zdejmiecie garnek z ognia.  

Przepis na bigos z kapusty pekińskiej 

Składniki: 

  • 1 kapusta pekińska 
  • ½ szklanki wrzątku  
  • 300 g boczku wędzonego 
  • 2-3 łyżki octu winnego 
  • ulubione przyprawy do bigosu 

Sposób przyrządzania: 

  1. Kapustę umyjcie i osuszcie, a później poszatkujcie. 
  2. Boczek pokrójcie w kostkę i usmażcie na oleju, aż stanie się rumiany. 
  3. Do garnka wlejcie wrzątek i ocet winny, a gdy się zagotują, dodajcie do nich rozdrobnioną kapustę i skwarki z boczku, a także kminek i tymianek. Całość wymieszajcie. 
  4. Duście do momentu, aż kapusta stanie się miękka. Na koniec doprawcie solą, pieprzem, majerankiem oraz powidłami śliwkowymi.