Dlaczego warto zamrozić dynię? Mrożenie jest najzdrowszą formą przechowywania żywności, gdyż, w przeciwieństwie do pasteryzacji czy suszenia, pozwala ono zachować pełnię smaku i wszystkie wartości odżywcze produktów. Niska temperatura zapobiega rozwojowi drobnoustrojów i sprawia, że warzywo nie traci cennych witamin. Jednak, aby skorzystać ze wszystkich tych korzyści, musimy odpowiednio przeprowadzić proces mrożenia. Zobaczcie, jak to zrobić.

Jak przygotować dynię do mrożenia?

Na surowo, czy po obróbce - jak najlepiej mrozić dynię? Warzywo to można włożyć do zamrażarki na surowo, po upieczeniu, a także w formie gładkiego puree. Każda z tych metod pozwala zachować smak, kolor i cenne składniki mineralne, dlatego wybór zależy już tylko od waszych preferencji. 

Przy mrożeniu na surowo, najpierw należy dokładnie umyć warzywo, obrać je i wydrążyć z niego pestki. Następnie kroimy miąższ w kostkę lub ścieramy go na tarce o grubych oczkach. 

Jeśli natomiast chcemy zamrozić pieczoną dynię, nie musimy jej obierać. Wystarczy oczyścić ją z pestek i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie skórka łatwo odejdzie od miąższu, więc usuniemy ją znacznie szybciej. Po zdjęciu łupinki wystarczy wystudzić dynię i pokroić ją w małe kawałeczki. Na tym etapie możemy też zblendować miękki miąższ, tworząc aksamitny mus.

W czym najlepiej mrozić dynię?

Niezależnie od tego, czy mrozimy warzywo na surowo, czy po obróbce termicznej, najważniejsze, aby odpowiednio je zapakować. Dynię powinno się mrozić w szczelnie zamkniętych plastikowych pojemnikach lub specjalnych woreczkach strunowych. Warto rozdzielić ją na niewielkie porcje, idealne do rozmrożenia na jeden raz. Z kolei dyniowe puree najlepiej przełożyć do plastikowych kubeczków lub foremek na lód.

Musimy pamiętać, że kostki dyni należy luźno pakować do woreczków, aby się nie skleiły. Z kolei mus dyniowy lepiej ciasno upakować do torebek, a następnie wyciągnąć z nich nadmiar powietrza.

Zastanawiacie się, ile czasu można przechowywać mrożoną dynię? Okres przydatności zależy od formy zamrożenia, dlatego puree z dyni powinno się zużyć maksymalnie w ciągu 3 miesięcy, za to dynię w kostkach można spożyć nawet do roku.

Co można zrobić z dyni mrożonej?

Taka dynia po rozmrożeniu nadaje się zarówno do gotowania, pieczenia, jak i smażenia. Można więc wykorzystywać ją dokładnie w ten sam sposób, co surowe warzywo. Szczególnie polecamy wyczarować z niej:

  • kolorowe sałatki,
  • aromatyczną zupę krem,
  • rozgrzewającą potrawkę lub curry,
  • delikatne kopytka, pierogi leniwe i włoskie gnocchi,
  • puszyste placuszki i racuchy,
  • wilgotne ciasta, babeczki i ciasteczka.