Najnowocześniejszy sprzęt tego typu posiada funkcje pyrolizy i katalizy, które pozwalają na samoczynne czyszczenie się piekarnika. Sama takiego nie mam, dlatego muszę zakasać rękawy. Z doświadczenia wiem, że przypalenia na szybie są zdecydowanie trudniejsze do umycia niż wnętrze pieca. Zwłaszcza, jeśli w drzwiczkach zamontowane są nawet 3-4 szyby, a pomiędzy nimi jest wolna przestrzeń. Wiele osób odkłada to zadanie na później, a niektórzy nawet na całe lata (sama znam niestety takie przypadki). 

Jak wyczyścić szybę w piekarniku w środku?

Producenci piekarników coraz częściej montują w nich drzwiczki z podwójną, potrójną, nawet poczwórną szybą. Taka solidna, wzmocniona izolacja piekarnika ma kilka zalet. Nie dość, że sprzęt zatrzymuje całe ciepło w środku, pozwala zużywać mniej energii i obniża ryzyko przypadkowego poparzenia się. Same drzwiczki z zewnątrz są całkowicie zimne. 

Takie drzwiczki i szyby można w bardzo prosty sposób zdjąć, a następnie zdemontować i zamontować na nowo, w określonej kolejności, umyte już i osuszone dokładnie szkło i front. Każdy producent ma do tego osobną instrukcję. O ile zwykle niemal nikt jej nie czyta, tutaj może wam się naprawdę przydać. Koniecznie poszukajcie swojego folderu ze wskazówkami i zajmijcie się problemem na całego. Raz na jakiś czas trzeba to zrobić.

Dlaczego trzeba regularnie czyścić piekarnik?

Przypalone zacieki i resztki są nie tylko brzydkie, ale też szkodliwe. Pieczenie w piekarniku ze zbierającymi się resztkami spalenizny w środku jest szkodliwe dla samopoczucia. Przypalony tłuszcz podczas rozkładu przenika do kolejnych potraw. Długotrwałe jedzenie potraw przypalonych i pieczonych w nieczyszczonym długo piekarniku może spowodować poważne problemy z układem nerwowym. Zamiast stosować drogie, żrące i niezwykle mocne preparaty wydzielające nieobojętne dla organizmu opary, najpierw stosuję popularny domowy środek z szafeczki z przyprawami. Na pewno również macie go w domu, jeśli często pieczecie ciasta. 

Jak wyczyścić szybę w piekarniku? Folia, soda i woda

Do czyszczenia szyb w piekarniku używam sody, gorącej wody i kilku kulek z grubszej (bardziej wytrzymałej) folii aluminiowej. Dzięki takiemu trio już po 15-20 minutach mam czyste i błyszczące szyby jak nowe. Aby było mi wygodniej (i bezpieczniej), czyszczę szyby w wannie, na płasko. 

Posypuję szybę grubą warstwą sody i zalewam ostrożnie gorącą wodą. Na powierzchni pojawia się piana, która wytapia stary tłuszcz. Daję mieszance ok. 5-10 minut, by podziałała, a następnie delikatnie szoruję szyby kulką z folii aluminiowej (nie porysuje ona szyby, jak mógłby druciak). Następnie płuczę pod bieżącą wodą, wycieram do sucha miękką szmatką i gotowe.