Liście laurowe to popularny składnik kuchni polskiej i stały bywalec w każdej szafce z przyprawami. Chętnie dorzucamy je do zup, sosów czy pieczonych mięs, ale to nie wszystko. Okazuje się, że oprócz walorów smakowych i zapachowych, mają też szereg dobroczynnych właściwości dla ciała i ducha. Wystarczy wymieszać je z olejem, aby przygotować prawdziwy naturalny eliksir zdrowia.

Olejek laurowy - właściwości

Olej z liści laurowych to naturalny eliksir zdrowia i urody. Zawiera chlorofil, który oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia odporność i działa odmładzająco. Znajdziemy tu też cenne przeciwutleniacze oraz liczne olejki eteryczne. W tym aromatycznym olejku nie brakuje również witaminy A, C oraz tych z grupy B, a także minerałów, takich jak magnez, potas, selen, wapń, żelazo, miedź czy cynk. Tak cenny skład sprawia, że ta mikstura pomaga uporać się z wieloma uporczywymi dolegliwościami.

Na co pomaga olej z liści laurowych?

  • działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo,
  • działa relaksująco i uspokajająco,
  • pomaga zwalczać infekcje,
  • poprawia krążenie krwi,
  • zmniejsza opuchliznę,
  • łagodzi oparzenia i przyspiesza gojenie się drobnych ran,
  • rozluźnia mięśnie,
  • łagodzi bóle stawów, bóle głowy i migreny,
  • poprawia trawienie i ułatwia usuwanie niestrawionych resztek,
  • regeneruje i nawilża skórę,
  • pomaga zwalczać trądzik,
  • wzmacnia włosy i przyspiesza ich wzrost,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • pomaga redukować zły cholesterol,
  • usprawnia pracę serca,
  • wspomaga pracę wątroby,
  • dobroczynnie działa na stawy.

Jak stosować olej laurowy?

Aby skorzystać ze wszystkich tych dobroczynnych właściwości, olejek stosuje się na kilka sposobów. Można go pić, smarować nim obolałe miejsca lub przygotowywać inhalacje. W celach kosmetycznych można go też używać do masażu, mieszać z kremami lub stosować punktowo na zmiany skórne. Niezależnie od tego, który sposób wybierzemy, warto zacząć od rozcieńczania go 1:1 z wodą, gdyż może uczulać.

Jak zrobić olejek z liści laurowych?

Olej z liści laurowych można łatwo przygotować we własnej kuchni. Jak to zrobić? Wystarczy wsypać do czystego słoika lub butelki 30 g suszonych liści laurowych i zalać je 250 ml oliwy z oliwek. Następnie naczynie dokładnie zakręcamy i odstawiamy na 40 dni. Jeśli jednak nie chcecie czekać, gotowy olej laurowy możecie kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością.

Olej z liści laurowych - przeciwwskazania

Mimo wszystkich cennych właściwości olejku, należy stosować go z umiarem, gdyż w nadmiernych ilościach ma on działanie toksyczne i może przynieść więcej szkody, niż pożytku. Z uwagi na to, nie powinny stosować go dzieci, osoby starsze oraz kobiety w ciąży i karmiące. Z kolei osoby z zaburzeniami krzepliwości i stosujące leki obniżające poziom cukru we krwi powinny skonsultować stosowanie olejku z lekarzem. Należy też pamiętać, że substancje czynne w olejku mogą wchodzić w reakcję z niektórymi lekami i antybiotykami.