Pestki te nauczyłam się jeść, gdy po raz pierwszy spróbowałam oleju, który się z nich wyciska. Nigdy wcześniej mnie do nich nie ciągnęło. Nierafinowany, tłoczony na zimno tłuszcz i jego charakterystyczny posmak za to mnie zachwycił. Uważam, że to nasz polski skarb. Trzeba na niego uważać, bo jest bardzo intensywny w smaku. Może robić za wyłączny sos do sałatek i podobnie jak pestki, również sprawdza się na dobry sen. Pestki są zdecydowanie łagodniejsze w smaku i bardziej uniwersalne.
Co jeść na dobry sen?
Jeśli chcecie szybko i bez trudu zasnąć, lekkostrawną kolację jedzcie na ok. 2-3 godziny przed pójściem spać. Do lekkostrawnych produktów zaliczają się m.in.:
- jajka na miękko i na twardo
- chudy nabiał (twaróg, skyr, kvarg)
- białe, chude mięso (kurczak, indyk)
- różne rodzaje sałaty i innych warzyw
- kapusta pekińska
- zupy-krem
- duszone i wędzone ryby
Ostatni posiłek w ciągu dnia nie powinien być tłusty. Smażone kotlety czy grzyby w śmietanie lub na maśle odpadają. Jedzcie je na obiad. Sen sprawiedliwych zapewniają poza tym produkty bogate w magnez i tryptofan, najlepiej jednocześnie. Jednym z nich są pestki dyni.
Pestki dyni - właściwości cenne dla snu
Suszone pestki dyni lubi podjadać chyba każdy. Oprócz pysznego smaku dla łasuchów i wartościowego tłuszczu (polecam olej z pestek dyni o intensywnym aromacie), mają też coś dla tych, którzy bez końca „liczą barany” i mają tego dość.
Pestki dyni mają mnóstwo magnezu (262 mg / 100 g), który jest ważny dla prawidłowej pracy mięśni i pomaga im się zrelaksować. Minerał zwiększa też wydzielanie melatoniny, która reguluje zegar biologiczny i odpowiada za mocny sen. Pestki są też pełne tryptofanu. Jest to aminokwas, który stoi na straży jakości snu (przekształca się w melatoninę), a za dnia - waszego dobrego, stabilnego nastroju. Tryptofan pobudza produkcję serotoniny - „hormonu szczęścia” i dba o cały układ nerwowy.
Co jeszcze zawiera tryptofan?
W 100 g pestek jest aż 576 mg tego cennego dla samopoczucia aminokwasu. W tryptofan bogate są również:
- ryby (szczególnie tuńczyk i dorsz)
- mleko i sery
- przetwory sojowe (w tym napoje i tofu)
- nasiona lnu, słonecznika i sezamu
- migdały i orzechy włoskie
- pierś z kurczaka
- kasza gryczana
- szpinak
- banany
Spora część z tej listy pokrywa się z produktami lekkostrawnymi polecanymi na kolację. Łatwo więc będzie wam skomponować z nich wartościową kolację na dobry sen. Pełna tryptofanu sałatka z tuńczyka z kaszą, szpinakiem i olejem z pestek dyni, posypana 2 łyżkami jej nasion, brzmi pysznie. Inna propozycja to pasta z twarogu z wędzoną rybą do chleba.
Uwaga na kaloryczność pestek dyni. Są one tłuste, dlatego w 100 g jest aż 446 kalorii. Oznacza to, że 2 łyżki (ok. 20 g) to ponad 80 dodatkowych kalorii do posiłku. Traktujcie nasiona dyni jako posypkę do innych produktów i dań.
Komentarze