Pestki te nauczyłam się jeść, gdy po raz pierwszy spróbowałam oleju, który się z nich wyciska. Nigdy wcześniej mnie do nich nie ciągnęło. Nierafinowany, tłoczony na zimno tłuszcz i jego charakterystyczny posmak za to mnie zachwycił. Uważam, że to nasz polski skarb. Trzeba na niego uważać, bo jest bardzo intensywny w smaku. Może robić za wyłączny sos do sałatek i podobnie jak pestki, również sprawdza się na dobry sen. Pestki są zdecydowanie łagodniejsze w smaku i bardziej uniwersalne. 

Co jeść na dobry sen? 

Jeśli chcecie szybko i bez trudu zasnąć, lekkostrawną kolację jedzcie na ok. 2-3 godziny przed pójściem spać. Do lekkostrawnych produktów zaliczają się m.in.: 

  • jajka na miękko i na twardo
  • chudy nabiał (twaróg, skyr, kvarg)
  • białe, chude mięso (kurczak, indyk)
  • różne rodzaje sałaty i innych warzyw
  • kapusta pekińska
  • zupy-krem
  • duszone i wędzone ryby

Ostatni posiłek w ciągu dnia nie powinien być tłusty. Smażone kotlety czy grzyby w śmietanie lub na maśle odpadają. Jedzcie je na obiad. Sen sprawiedliwych zapewniają poza tym produkty bogate w magnez i tryptofan, najlepiej jednocześnie. Jednym z nich są pestki dyni

Pestki dyni - właściwości cenne dla snu

Suszone pestki dyni lubi podjadać chyba każdy. Oprócz pysznego smaku dla łasuchów i wartościowego tłuszczu (polecam olej z pestek dyni o intensywnym aromacie), mają też coś dla tych, którzy bez końca „liczą barany” i mają tego dość.

Pestki dyni mają mnóstwo magnezu (262 mg / 100 g), który jest ważny dla prawidłowej pracy mięśni i pomaga im się zrelaksować. Minerał zwiększa też wydzielanie melatoniny, która reguluje zegar biologiczny i odpowiada za mocny sen. Pestki są też pełne tryptofanu. Jest to aminokwas, który stoi na straży jakości snu (przekształca się w melatoninę), a za dnia - waszego dobrego, stabilnego nastroju. Tryptofan pobudza produkcję serotoniny - „hormonu szczęścia” i dba o cały układ nerwowy.

Co jeszcze zawiera tryptofan?

W 100 g pestek jest aż 576 mg tego cennego dla samopoczucia aminokwasu. W tryptofan bogate są również:

  • ryby (szczególnie tuńczyk i dorsz)
  • mleko i sery
  • przetwory sojowe (w tym napoje i tofu)
  • nasiona lnu, słonecznika i sezamu
  • migdały i orzechy włoskie
  • pierś z kurczaka
  • kasza gryczana
  • szpinak  
  • banany

Spora część z tej listy pokrywa się z produktami lekkostrawnymi polecanymi na kolację. Łatwo więc będzie wam skomponować z nich wartościową kolację na dobry sen. Pełna tryptofanu sałatka z tuńczyka z kaszą, szpinakiem i olejem z pestek dyni, posypana 2 łyżkami jej nasion, brzmi pysznie. Inna propozycja to pasta z twarogu z wędzoną rybą do chleba.

Uwaga na kaloryczność pestek dyni. Są one tłuste, dlatego w 100 g jest aż 446 kalorii. Oznacza to, że 2 łyżki (ok. 20 g) to ponad 80 dodatkowych kalorii do posiłku. Traktujcie nasiona dyni jako posypkę do innych produktów i dań.