Surówka z kiszonej kapusty będzie nie tylko wyśmienita, ale też bardzo zdrowa, jeżeli skorzystajcie z samodzielnie zrobionej kiszonki lub podczas zakupów wybierzcie dobrej jakości kapustę kiszoną (nie kwaszoną) z dodatkiem marchewki.
Surówka z kiszonej kapusty z 3 dodatkami - jakie są właściwości jej składników?
Poza kiszoną kapustą nasza surówka zawiera 3 starannie skomponowane dodatki, którym zawdzięcza swoją moc. Są to:
- Miód
Ma właściwości odżywcze, bakteriobójcze, detoksykujące oraz wzmacniające odporność. Naturalny miód nie ma zanieczyszczeń chemicznych, ponieważ pszczoły są bardzo wrażliwe na toksyny. Jest też przyjemnie słodki, dzięki, czemu w naszej surówce uzupełnia kwaśny smak kiszonej kapusty.
- Kurkuma
W kurkumie znajdziemy m.in. kwas askorbinowy (czyli popularną witaminę C), wapń, błonnik, żelazo, niacynę (witaminę B3), fosfor, potas, cynk, magnez i wiele innych składników odżywczych. Naturalny barwnik nadający kurkumie intensywnie żółty kolor, czyli kurkumina, słynie z dobrze przebadanych właściwości przeciwutleniających, przeciwzapalnych oraz antybakteryjnych. Kurkumina wspiera pracę naszego mózgu, może pozytywnie wpłynąć również na pamięć i koncentrację.
Kurkumina sama w sobie niestety jest słabo przyswajalna. Dlatego zaleca się łączenie sproszkowanej kurkumy ze świeżo mielonym czarnym pieprzem, zawierającym z kolei piperynę, która aktywnie zwiększa wchłanianie kurkuminy.
- Pieprz
Popularna przyprawa nie tylko dodaje ostrości naszej surówce. Pieprz zawiera wspomnianą już piperynę, która w połączeniu z kurkuminą ma właściwości naturalnie obniżające poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi. Obie te substancje pomagają również uporać się ze stanami zapalnymi w naszym organizmie. Piperyna i kurkumina to silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, a na dodatek skutecznie chronią nas przed stresem oksydacyjnym. Pierwiastki w duecie usprawniają funkcjonowanie naszej wątroby i trzustki, wspomagają detoksykację organizmu oraz korzystnie wpływają na trawienie.
Surówka z kiszonej kapusty z miodem, pieprzem i kurkumą - przepis
Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej z marchewką
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka naturalnego miodu
- 1/4 łyżki sproszkowanej kurkumy
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
- Oliwę, miód, kurkumę i świeżo mielony pieprz włóżcie do małego słoiczka, zakręćcie go dokładnie i potrząsajcie nim, aż powstanie jednolity sos;
- Kiszoną kapustę z marchewką przesiekajcie kilkoma ruchami noża na desce do krojenia, żeby puściła sok i żeby jej kawałki nie były takie długie;
- Pokrojoną kapustę przełóżcie do miski;
- Surówkę z kapusty kiszonej zalejcie sosem ze słoiczka.
Gotową surówkę z kiszonej kapusty z miodem, pieprzem i kurkumą warto odstawić na godzinę lub dwie, żeby wszystkie smaki "się przegryzły". Możecie też przygotować ją wcześniej oraz przechowywać w lodówce (łącznie do kilku dni).
Komentarze