Podczas przygotowywania mięsa warto korzystać ze sprawdzonych trików, które znacznie usprawnią wam ten proces. Są proste i naprawdę skuteczne. Dzięki nim wasza kuchnia pozostanie czysta, a wy w szybki i łatwy sposób poradzicie sobie z rozbiciem mięsa. 

3 zasady rozbijania mięsa na kotlety

Oto 3 najważniejsze zasady, które sprawią, że rozbijanie mięsa stanie się naprawdę bezproblemową czynnością:

  1. Przede wszystkim przed rozbijaniem mięsa tłuczkiem musicie starannie owinąć je folią spożywczą. Dzięki temu nie pochlapiecie wszystkiego dookoła.
  2.  Żeby błonka nie ściągała mięsa podczas smażenia, musicie ostrożnie ją ponacinać w kilku miejscach. Następnie delikatnie rozklepcie każdy plasterek, żeby nadać mu odpowiednią formę.
  3. Musicie odpowiednio dobrać tłuczek. Najlepiej, jeśli będzie on wykonany z metalu – to pomoże rozbić nawet najtwardszy kawałek mięsa. Świetnie sprawdzi się też drewniany tłuczek, jednak musi posiadać metalową końcówkę.

Jak grube powinno być mięso na kotlety po rozbiciu?

Jak gruby powinien być schabowy, żeby usmażone mięso było smaczne, soczyste i nie za twarde? Co do tego zgodności nawet wśród ekspertów i doświadczonych szefów kuchni. Jedni utwierdzą, że dobrze przygotowane kotlety powinny być raczej grube i mięsiste, natomiast zwolennicy cienkiego rozbrajania mięsa podkreślają, że dzięki temu kotlety smaży się krócej i w efekcie są delikatniejsze w smaku, mniej wysuszone. Dostosujcie grubość rozbijania mięsa do własnych preferencji. 

Patenty, który ułatwią przygotowanie mięsa na kotlety schabowe

Ważną rzeczą, o której większość ludzi nie ma pojęcia, jest odpowiednia wielkość deski. Choć wydaje się to nieistotne podczas rozbijania mięsa, to w rzeczywistości jej dobry rozmiar może znacznie ułatwić wam tę czynność.

Najlepiej, żeby była taka, która nie będzie przesuwać się po blacie podczas ubijania i zmieści cały kawałek mięsa. Dobrym sposobem jest też podłożenie ściereczki pod deskę – to zniweluje hałas podczas tłuczenia, a sąsiedzi z pewnością wam za to podziękują.

Mięso na kotlety schabowe możecie też rozbić bez użycia kuchennego tłuczka. W tym celu napełnijcie wodą dużą, plastikową butelkę. Stanie się ciężka, dzięki czemu idealnie będzie można ją wykorzystać do rozbijania mięsa. Patent z butelką jest świetny jako "metoda awaryjna". Do rozbijania mięsa możecie użyć także wałka do ciasta. Sprytną metodą jest również ułożenie plastra schabu na jednej desce do krojenia i uderzanie od góry drugą deską.