Część z was być może skrzywi się na myśl o piciu "wody" ze słoika z ogórkami kiszonymi. Jednak ci, którzy jej próbowali wiedzą, że jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Ogórki w procesie fermentacji zmieniają swój skład chemiczny - dzięki kiszeniu zyskują dużo kwasu mlekowego, który doskonale wpływa na nasz organizm, a także wiele witamin i minerałów. Sok z kiszonych ogórków jest równie zdrowy i warto go pić systematycznie.

Co daje picie wody z ogórków?

Kiszenie to świetny sposób na przedłużenie trwałości warzyw. Kiszonki słyną też ze swoich prozdrowotnych właściwości, dlatego warto spożywać je jak najczęściej. 

Jeść można nie tylko same ukiszone warzywa, ale także sok, jaki powstaje w procesie fermentacji. Woda z ogórków kiszonych jest bogata w witaminę C i jej regularne picie wzmacnia naszą odporność, co jest szczególnie ważne jesienią i zimą, gdy organizm jest osłabiony. Ponadto znajdziecie w niej witaminę A, witaminy z grupy B i witaminę E, a także magnez, sód, cynk, fosfor, potas i wapń. W soku z ogórków kiszonych znajdują się też oczywiście bakterie kwasu mlekowego, które regulują pracę przewodu pokarmowego. Regularne picie wody z ogórków (po 1 szklance dziennie) ma pozytywny wpływ na:

  • skórę i paznokcie
  • odporność
  • trawienie
  • odchudzanie

Kiszonki poleca się także osobom, które cierpią na „zespół dnia następnego”, czyli kaca. Sok z ogórków kiszonych zawiera witaminy i minerały, które, na skutek picia dużych ilości alkoholu, są wypłukiwane z organizmu i ich niedobór powoduje nieprzyjemne dolegliwości. 

Kto nie powinien pić wody z ogórków?

Ostrożność powinny zachować osoby, które mają wysokie ciśnienie krwi i choroby nerek. Ogórki kiszone zawierają dużo sodu, a ten jest niewskazany przy wymienionych schorzeniach. Uważać trzeba także przy wrażliwym żołądku, a w przypadku choroby wrzodowej w ogóle nie powinno się spożywać ogórków kiszonych.