Naturalnych naparów wspierających odporność i przywracających siły jest wiele. Polecamy wam kilka z nich. Wybraliśmy takie, które przynoszą ulgę i działają jak tarcza ochronna, a na dodatek mają przyjemny smak. Napój na wzmocnienie z naszego przepisu z łatwością przygotujecie we własnej kuchni. 

Domowe sposoby na wzmocnienie odporności

Na pierwsze objawy osłabienia, kiedy czujecie, że was przewiało i musicie zadbać o siebie, pomoże np. bardzo dobry syrop miodowy. Nie ma on nic wspólnego ze znienawidzonym w dzieciństwie syropem cebulowym, a działa podobnie. Szczególnie docenią go „zatokowcy” i zmarzluchy. Jak go przyrządzić oraz ile dziennie należy pić, żeby nie dać się infekcjon, przeczytacie w naszym wcześniejszym artykule

Inną miksturą, która szybko rozgrzeje was od środka i postawi na nogi, jest przyjemnie słodki napój 7-składnikowy. Przepis na ten specyfik zawiera dobrze wam znane wszystkim przyprawy. Jeśli lubicie herbatę korzenną po indyjsku, napar według naszej receptury również wam posmakuje.

Z kolei na pierwsze objawy kataru i zatkanych zatok pomoże mikstura z suszonych kwiatów lipy i 2 smacznych dodatków. Suszona lipa to prawdziwa skarbnica zdrowia. Dzięki zawartości flawonoidów, wykazuje m.in. właściwości przeciwzapalne. W swoim składzie ma również kwas kawowy, który neutralizuje wolne rodniki i korzystnie wpływa na nasze ciało w sytuacji obniżonej odporności.

Pamiętajcie jednak, że domowe specyfiki mogą jedynie wspomóc organizm w okresie osłabienia, ale nie zastąpią wizyty u lekarza. Jeżeli to już nie jest ten moment, że "coś was bierze", czujecie się trochę niewyraźnie i chcecie naturalnie wzmocnić odporność, tylko jesteście chorzy, koniecznie zgłoście się po poradę medyczną do swojego lekarza

5-składnikowy napój na wzmocnienie - jak działa?

Przepis został zainspirowany recepturą, pochodzącą z tradycyjnej medycyny chińskiej. 2 szklanki dziennie napoju na wzmocnienie pomogą wam uporać się ze skutkami zmiennej pogody i pierwszymi oznakami osłabienia organizmu. Wśród składników tego napoju wzmacniającego znajdziecie kilka łatwo dostępnych produktów, a także 2, po które trzeba się wybrać do dużego marketu lub sklepu ze zdrową żywnością. Każdy z nich ma istotne właściwości:

  • imbir - świeży korzeń imbiru działa silnie przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjne;
  • suszona gruszka - zawiera mnóstwo witaminy A, C oraz witamin z grupy B, a także flawonoidów. Są to związki, które zwalczają stany zapalne w organizmie;
  • suszone jagody goji - ze względu za zawartość polifenoli roślinnych, karotenoidów i witaminy C, mają przebadane właściwości antyoksydacyjne oraz wzmacniające układ odpornościowy;
  • goździki - mają działanie przeciwbólowe, antybakteryjne oraz łagodzące stany zapalne
  • cynamon - charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi. Skrywa też w sobie bogactwo przeciwutleniaczy, które skutecznie pomagają chronić nasz organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Jego aktywność antyoksydacyjna przewyższa m.in. czosnek.

Domowy napój wzmacniający - przepis 

Składniki:

  • 10 plasterków suszonej gruszki
  • 2 łyżeczki suszonych jagód goji
  • 10 goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 5 cm korzenia imbiru

Dodatkowo: ok. 1,5 l wody.

Sposób przygotowania:

  1. Świeży imbir obierzcie ze skórki (np. łyżeczką) i pokrójcie na niezbyt cienkie plasterki; 
  2. Do rondelka przełóżcie wszystkie składniki;
  3. Zalejcie je wodą i gotujcie ok. 25 minut na małym ogniu;
  4. Gotowy napój na wzmocnienie pijcie na ciepło.