Własne pomidory możecie wyhodować nie tylko w gruncie czy pod tunelem, ale nawet w doniczce, na własnym balkonie. Satysfakcja ze zbiorów, jeśli wszystko zrobicie prawidłowo i zgodnie ze szkołą, jest ogromna, nie mówiąc już o niepowtarzalnym smaku warzyw. Pomidory mają specyficzne wymagania, ale kto choć raz zje własnoręcznie wyhodowanego pomidora, ten będzie chciał zajadać tylko takie, z własnej uprawy. Sprawdźcie, jak w kwietniu pielęgnować sadzonki.
Jak dbać o sadzonki pomidorów przed wysadzeniem do gruntu?
Nawożenie sadzonek pomidorów najlepiej zacząć przeprowadzać po ok. 2 tygodniach od przepikowania do większych doniczek. Okres przejściowy służy temu, by korzenie przystosowały się do nowego podłoża.
Pomidory, w tym delikatne sadzonki, nie lubią mieć zraszanych liści i łodyg. Trzeba starannie podlewać głównie podłoże, bez zalewania liści i łodyżek. Wilgoć nie służy części rośliny nad podłożem (roślina wtedy może chorować i gnić), dlatego dobrym rozwiązaniem będzie inna technika podlewania.
Doniczki z sadzonkami wstawiam do głębszych tacek z wodą. W ten sposób nasiąknie samo podłoże, od spodu. Podlewam je wodą w temp. pokojowej połączonej z porcją biohumusu. Do podlewania sadzonek świetnie nadaje się też gnojówka z pokrzyw, skrzypu lub mniszka.
Co powinien zawierać domowy nawóz do pomidorów?
Czym lubią być dokarmiane pomidory? Domowy nawóz do pomidorów powinien zawierać:
- azot - pobudza wzrost, niezbędny zwłaszcza podczas wegetacji
- potas - wzmacnia i poprawia odporność roślin na stres środowiskowy, wpływa na smak pomidorów
- fosfor - wspomaga ukorzenianie się sadzonek i chroni przed chorobami czy szkodnikami
Najprostszym i najbogatszym (najbardziej zróżnicowanym), uniwersalnym domowym nawozem do pomidorów jest kompost, ale nie każdy (szczególnie w mieście) ma własny kompostownik. Jeśli go nie macie, sięgnijcie po alternatywę. Są to skórki z owoców, które wiele osób codziennie zajada ze smakiem. Pomidory świetnie reagują na resztki bananów.
Jak zrobić domowy nawóz do sadzonek pomidorów?
Skórki z bananów możecie wykorzystać jako domowy nawóz do pomidorów na kilka różnych sposobów. Bananowy nawóz, poza tym, że chroni, odżywia i wzmacnia roślinę, dodatkowo zapewnia jej lepszy smak. W skórce znajduje się mnóstwo siarki, magnezu, wapnia i kwasu krzemowego. Doskonale zareagują na nią zwłaszcza pomidory uprawiane w domu, w doniczce. Jak można je wykorzystać?
1. Odżywczy dodatek do podłoża
Świeże skórki trzeba dokładnie umyć, pociąć i zakopać w podłożu, w którym docelowo planujecie posadzić pomidory. Zróbcie to na 10-14 dni przed posadzeniem. W tym czasie skórka zacznie uwalniać niezbędne składniki do gleby.
2. Bananowy kompost z suszonych skórek
Skórki po umyciu i pocięciu można też wysuszyć i posiekać lub zmielić na proszek. Na doniczkę lub pojemnik z sadzonką wystarczy 1-2 łyżeczki proszku. Wymieszajcie z nim wierzchnią warstwę ziemi. Składniki przedostaną się w głąb. Zabieg powtarzajcie raz w miesiącu.
3. Wodny ekstrakt z bananów
Pomidory, podobnie jak róże, przyciągają mszyce. Aby zapobiec ich wizycie, włóżcie wyszorowaną skórkę po bananie do słoika i zalejcie ciepłą, przegotowaną wodą. Po 2 dniach nawóz będzie gotowy. Stosujcie go w rozcieńczeniu z wodą w proporcji pół na pół.
Komentarze