Jak rosół, to tylko z makaronem! A z jakim? Można się spierać w tej kwestii - jedni pozostają wierni makaronowi typu nitki, a dla innych jego rodzaj nie ma żadnego znaczenia. Coraz rzadziej dodaje się krajankę, którą kiedyś przecież przygotowywało się co tydzień w każdym domu. Dawniej, gdy wybór makaronów w sklepach był znacznie mniejszy lub po prostu ich brakowało, przygotowywało się je samodzielnie. Zachęcamy was do przyrządzenia klasycznego makaronu krajanki z odkurzonego, starego przepisu, jaki stosowały nasze mamy i babcie.
Przepis na tradycyjną krajankę do rosołu
Składniki:
- 3 jajka
- 0,5 kg mąki
- 1,5 szklanki wody
- sól
Przygotowanie:
- Wodę zagotujcie i odstawcie do ostudzenia;
- Na stolnicę wysypcie przesianą przez sito mąkę i szczyptę soli. Uformujcie z mąki kopczyk i na środek wbijcie 3 jajka. Powoli wlejcie przegotowaną i ostudzoną wodę;
- Następnie za pomocą noża posiekajcie i wymieszajcie składniki. Później zagniećcie ciasto;
- Kiedy osiągnie ono odpowiednią konsystencję, uformujcie ciasto w kulę i podzielcie ją na kilka mniejszych części. Każdą z nich cienko rozwałkujcie;
- Powstałe płaty ciasta połóżcie jedno na drugim, a następnie za pomocą noża pokrójcie je wzdłuż w wąskie paski.;
- W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Gdy zacznie już wrzeć, partiami wrzucajcie makaron i gotujcie przez około 5 minut;
- Po tym czasie przelejcie makaron zimną wodą, żeby się nie sklejał.
I gotowe - tak przygotowana krajanka dodana do rosołu przypomni wam smak znany z dzieciństwa.
Z czym podawać rosół?
Dziś najczęściej rosół podaje się z makaronem i mało kto wyobraża sobie tę zupę z innymi dodatkami. A przecież makaron wcale nie jest obowiązkowy. Z takiego założenia wychodzono zwłaszcza w dawnych czasach, gdy przygotowanie makaronu było bardzo czasochłonne. Zamiast niego świetnie sprawdzają się choćby ziemniaki oraz ryż. Rosół można też podać z kostką grysikową, choć ten dodatek jest coraz rzadziej spotykany. Niemniej jednak, warto eksperymentować i spróbować rosołu z czymś innym - nie tylko z makaronem.