Schab smażony bez panierki ma zadecydowanie większe szanse na to, by stać się suchy. To szlachetne, ale trudne mięso. Jeżeli nie dodacie do niego sosu, to goście czy domownicy mogą nie być zachwyceni takim obiadem. Natomiast dzięki otoczce z bułki i jajka kotlety wychodzą wilgotne i bardziej delikatne w środku, czyli dokładnie takie, jakie powinny być. 

Kiedy obtaczać kotlety, by panierka nie odpadała? 

Panierka nie lubi czekać zbyt długo na wrzucenie na rozgrzany tłuszcz. Jeżeli obtoczycie na raz wiele kotletów, które potem będą stały w długiej kolejce do smażenia, to możecie być prawie pewni, że taka panierka po prostu odpadnie. Dlaczego? Z powodu wilgoci mięsa oraz jajka. Bułka i mąka szybko nią przesiąkają, rozmiękają, a w rezultacie panierka odpada. 

Zatem pamiętajcie, mięso powinno się obtaczać tuż przed smażeniem. Żadnego panierowania na zapas. Zasada jest taka: panierujecie tyle kotletów, ile wejdzie na patelnię. Następnie smażycie i dopiero obtaczacie kolejne.  

W czym można panierować kotlety schabowe? 

Przy panierowaniu „schaboszczaków” warto pamiętać o kilku rzeczach, takich jak czyste ręce i właściwa kolejność obtaczania mięsa. Umycie dłoni po obróbce każdego kotleta sprawi, że otoczka pozostanie na mięsie, a nie na waszych palcach. 

Podstawowa panierka do schabowych to jajko i bułka tarta. Co oznacza, że najpierw obtaczacie rozbite kotlety w rozkłóconym jajku, a następnie obsypujecie je rozdrobnioną bułką. Dobrym pomysłem jest dodanie ulubionych przypraw bezpośrednio do tartej bułki, zanim użyjecie jej do panierowania, ponieważ dzięki temu będzie dużo smaczniejsza sama w sobie. 

Niektórzy do duetu jajko i bułka dodają również mąkę. Robią to na samym początku obtaczania mięsa, zmieniając kolejność na:

  1. mąka
  2.  jajko
  3. bułka

Istnieje również wiele mniej oczywistych, lecz równie smakowitych panierek. Te na bazie krakersów, siemienia lnianego, pokruszonych orzechów czy pestek słonecznika zachwycą najbardziej wymagające podniebienia i pozwolą wam odkryć zupełnie nowe oblicze popularnego schabowego.