Końcówka października to najgorętszy sezon na dynię. Pojawia się ona wtedy nie tylko w naszych garnkach, ale i jako dekoracja na Halloween. Przygotowując te pomarańczowe lampiony, zwykle wydrążamy całą zawartość dyni i wyrzucamy ją do śmieci. To wielki błąd, gdyż ukryte w niej pestki możemy łatwo ususzyć i schrupać ze smakiem. Taka przekąska będzie nie tylko ucztą dla podniebienia, ale także zastrzykiem witamin dla zdrowia i urody. Zobaczcie, dlaczego warto jeść pestki z dyni, a z pewnością już nigdy ich nie wyrzucicie. 

Pestki dyni - właściwości

Te małe, niepozorne nasionka są prawdziwym bogactwem witamin i minerałów, niezbędnych dla prawidłowej pracy całego organizmu. Na co są dobre pestki z dyni? Warto je jeść codziennie, ponieważ:

  • poprawiają nastrój i pomagają w walce ze stanami depresyjnymi oraz bezsennością, gdyż są źródłem tryptofanu, z którego powstaje serotonina,  
  • zwalczają pasożyty, przez zawartą w nich kurkubitacynę,
  • mają pozytywny wpływ na płodność, ze względu na obecność witaminy E,
  • obniżają poziom złego cholesterolu, dzięki kwasom Omega 3 i Omega 6, 
  • regulują pracę jelit, dzięki dużej zawartości błonnika,
  • są prawdziwą skarbnicą cynku, dlatego wzmacniają odporność i poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci,
  • zawierają magnez i potas, czyli pierwiastki, które regulują ciśnienie i wspierają układ krążenia.

Jak suszyć pestki dyni w piekarniku?

Aby jak najszybciej móc cieszyć się smakiem chrupiących pestek, najlepiej wysuszyć je w piekarniku. Jak zrobić to krok po kroku?

1. Wydrążony miąższ ze środka dyni przebieramy, oddzielając pestki. Następnie płuczemy je na durszlaku i pozbawiamy resztek włókien. 

2. Wyczyszczone pestki rozsypujemy na czystej ściereczce lub kawałku ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru wody. 

3. Rozgrzewamy piekarnik do 70-80 stopni (najlepiej z termobiegiem). Pestki luźno rozsypujemy na suchej i czystej blaszce (nie trzeba wykładać jej papierem ani folią) tak, aby nie stykały się ze sobą.

4. Blachę wkładamy na środkowy poziom piekarnika na około 60 minut. Co jakiś czas warto uchylić drzwiczki, aby wypuścić nadmiar wilgoci, a przy okazji lekko przemieszać pestki.

5. Wysuszone pestki odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a gdy będą już zimne, przesypujemy je do szczelnie zamykanego pojemnika. 

 

Jak suszyć pestki bez piekarnika?

Jeśli nie spieszy się wam, możecie poradzić sobie również bez użycia piekarnika. Umyte pestki wystarczy równomiernie rozsypać na kilku warstwach szarej gazety i zostawić w suchym i ciepłym miejscu. Jeśli nie macie pod ręką niepotrzebnej prasy, jako podkładu możecie użyć również lnianej lub bawełnianej ściereczki. Najlepiej jest ułożyć pestki w bliskim sąsiedztwie grzejnika, dzięki czemu znacznie szybciej wyschną i będą gotowe do jedzenia.

Pestki z dyni - jak jeść?

Pestki dyni najlepiej jeść na surowo, ale można je też lekko podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Należy jednak pamiętać, aby nie robić tego zbyt długo, gdyż badania dowodzą, że prażenie w zbyt wysokiej temperaturze i dłuższe niż 20 minut niszczy strukturę cennych kwasów tłuszczowych. 

Do czego dodawać pestki z dyni? Fantastycznie smakują one solo, jako przekąska do chrupania zamiast chipsów i krakersów. Genialnie sprawdzą się także jako posypka do sałatek, dodatek do zupy krem czy składnik domowego muesli. Pestki dyni warto też dodawać do wszelkiego rodzaju domowego pieczywa, czyli chlebów, bułek czy bagietek. Zmiksowane pestki będą też fantastyczną bazą do pesto lub wszelkiego rodzaju sosów i dressingów.